Kruh

Kruh naš svagdašnji

Najfinije uskrsno pecivo

Uvijek je pravo vrijeme za uživanje u mirisnim slasticama od dizanog tijesta. Oblikujete li peciva kao zečiće, uskrsni stol bit će još veseliji.

  • 70 min
  • Srednje zahtjevno
Najfinije uskrsno pecivo

Sastojci

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • 1 žlica vode
  • gruba morska sol

Priprema

  1. Pećnicu zagrijte na 200 °C.
  2. U posudu stavite brašno, kvasac, prašak za pecivo, šećer, jaje i sol.
  3. Mlijeko zagrijte s vodom, pa dodajte narezan maslac da se otopi (oko 50°C).
  4. Suhim sastojcima dodajte mlijeko s maslacem i pomoću miksera (spirale za tijesto) izmiješajte glatko, mekano tijesto.
  5. Stavite ga na pobrašnjenu podlogu i izradite rukama.
  6. Premjestite ga u nauljenu posudu, a zatim preokrenite da bude cijelo nauljeno.
  7. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite dizati na toplom mjestu oko 1 sat. Kad se tijesto udvostruči, premijesite ga.
  8. Tijesto izvadite iz posude i preokrenite ga na blago pobrašnjenu površinu. Podijelite ga na 6 jednakih dijelova i oblikujte u kugle. Svaku kuglu tijesta razvaljajte u valjak.
  9. S kraja svakog valjka odrežite komadić tijesta od oko 1,5 cm i smotajte u kuglu da dobijete rep zečića.
  10. Preostali valjak od tijesta preklopite na pola i dvaput lagano uvijte kako biste oblikovali tijelo zečića.
  11. Preklopljeno uho malo pritisnite kako biste spriječili da se previsoko podigne.
  12. Postupak ponovite s preostalim tijestom tako da napravite 6 zečića.
  13. Stavite ih u lim za pečenje prekriven papirom za pečenje, pokrijte krpom i ostavite dizati 30 minuta.
  14. Jaje istucite s 1 žlicom vode i premažite zečiće.
  15. Repove pospite grubom morskom soli. Zečiće pecite 23-25 minuta da vrhovi postanu zlatno smeđi.

Posluživanje: Tople zečiće poslužite u sklopu uskrsnog doručka. Izvrsni su kao dio slanog ili slatkog svakodnevnog doručka ili drugog obroka.

Savjet: Još tople zečiće možete premazati rastopljenim maslacem.

ŠEĆERU BAJ-BAJ

Jedna slatka briga manje