Najfinije uskrsno pecivo
- Recept by coolinarika.com -Uvijek je pravo vrijeme za uživanje u mirisnim slasticama od dizanog tijesta. Oblikujete li peciva kao zečiće, uskrsni stol bit će još veseliji.
Priprema
Pećnicu zagrijte na 200 °C. U posudu stavite brašno, kvasac, prašak za pecivo, šećer, jaje i sol. Mlijeko zagrijte s vodom, pa dodajte narezan maslac da se otopi (oko 50°C). Suhim sastojcima dodajte mlijeko s maslacem i pomoću miksera (spirale za tijesto) izmiješajte glatko, mekano tijesto. Stavite ga na pobrašnjenu podlogu i izradite rukama. Premjestite ga u nauljenu posudu, a zatim preokrenite da bude cijelo nauljeno. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite dizati na toplom mjestu oko 1 sat. Kad se tijesto udvostruči, premijesite ga. Tijesto izvadite iz posude i preokrenite ga na blago pobrašnjenu površinu. Podijelite ga na 6 jednakih dijelova i oblikujte u kugle. Svaku kuglu tijesta razvaljajte u valjak. S kraja svakog valjka odrežite komadić tijesta od oko 1,5 cm i smotajte u kuglu da dobijete rep zečića. Preostali valjak od tijesta preklopite na pola i dvaput lagano uvijte kako biste oblikovali tijelo zečića. Preklopljeno uho malo pritisnite kako biste spriječili da se previsoko podigne. Postupak ponovite s preostalim tijestom tako da napravite 6 zečića. Stavite ih u lim za pečenje prekriven papirom za pečenje, pokrijte krpom i ostavite dizati 30 minuta. Jaje istucite s 1 žlicom vode i premažite zečiće. Repove pospite grubom morskom soli. Zečiće pecite 23-25 minuta da vrhovi postanu zlatno smeđi.
Posluživanje: Tople zečiće poslužite u sklopu uskrsnog doručka. Izvrsni su kao dio slanog ili slatkog svakodnevnog doručka ili drugog obroka.
Savjet: Još tople zečiće možete premazati rastopljenim maslacem.