Namirnica: Crni papar

ENG: Black pepper  LAT: Piper nigrum  REG: Biber - Namirnica by coolinarika.com -

Vanjski sloj zrna papra potiče raspad masnih stanica, što može pozitivno djelovati na tjelesnu masu.

Crni papar

Opis i podrijetlo

Crni papar dobivamo iz plodova biljke paprike. Crni papar, zeleni papar i bijeli papar su zapravo isti plod (Piper nigrum), a razlika u njihovoj boji odraz je različitih faza razvoja i načina obrade. Crni papar je najintenzivnijeg okusa te je dostupan u 3 oblika: (1)  cijela zrna; (2) napuknuta zrna i (3) prah.

Odabir i skladištenje

Da bi osigurali najbolji okus crnog papra, najbolje je kupiti zrna te ih samostalno mljeti u mlinu neposredno prije dodavanja receptu. Pored vrhunskog okusa, kupnja cjelovitih zrna osigurati će „čistu“ namirnicu budući da se mljeveni papar često miješa s drugim začinima. Cjelovita zrna crnog papra bi trebala biti teška, kompaktna te bez ikakvih primje 

Crni papar stimulira okusne pupoljke na način da povećava izlučivanje želučane kiseline čime se poboljšava probava.

Crni papar treba držati u čvrsto zatvorenom staklenom spremniku na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Cjelovita zrna papra skladištena na taj način traju gotovo neograničeno, dok će mljeveni papar ostati svjež oko tri mjeseca. Papar se također može zamrzavati iako će njegov okus tada biti nešto izraženiji.

Priprema i termička obrada

Zapravo je najbolji i vrlo vjerojatno jedini način upotrebe papra u kuhinji taj da se papar koji je svježe mljeven u mlinu doda hrani na kraju procesa kuhanja. Budući da gubi svoj okus i miris ukoliko se predugo termički obrađuje, ukoliko se doda pri kraju kuhanja pomoći će u očuvanju okusa.

Nutritivna svojstva

Crni papar stimulira okusne pupoljke na način da povećava izlučivanje želučane kiseline čime se poboljšava probava. Želučana kiselina je neophodna za probavu proteina i drugih sastojaka hrane u želucu, a kada njezina proizvodnja u tijelu nije dovoljna, hrana može dugo vremena sjediti u želucu, što dovodi do žgaravice ili probavne smetnje. Rezultat nedovoljnog izlučivanja želučane kiseline može biti i stajanje hrane u crijevima gdje se onda koristi kao izvor hrane za neprijateljske crijevne bakterije čija aktivnost proizvodi plinove, iritaciju, i/ili proljev ili zatvor.

Zapravo je najbolji i vrlo vjerojatno jedini način upotrebe papra u kuhinji taj da se papar koji je svježe mljeven u mlinu doda hrani na kraju procesa kuhanja.

Crni papar je stoga prepoznat kao tvar koja pomaže u sprečavanju stvaranja crijevnih plinova, a djeluje i na način da potiče znojenje i te mokrenje (diuretička svojstva). 

Konzumacija

  •    „dressing“ za salatu sa maslinovim uljem, limunovim sokom i soli

  •    završni začin i/ili ukras većini jela

  •    izvrstan začin kod pripreme divljači.

Tajni život marinada

Najbolje leži kad odleži