Velika Britanija

U Velikoj Britaniji, a ponajprije u Engleskoj, nude se najbolji indijski curryji, japanski sushiji, turski kebabi te obilje izvorno talijanskih i francuskih specijaliteta. Izbor namirnica iz svih krajeva svijeta je ogroman, a široki portfelj Podravkinih proizvoda osvojio je brojne potrošače Velike Britanije.

Velika Britanija

Podravkini proizvodi prisutni su na tržištu Velike Britanije dugi niz godina. Osim Vegete i brojni drugi Podravkini proizvodi kao što su Podravka juhe, ajvar, Čokolino te mesne konzerve osvojili su potrošače multietničkog glavnog grada Velike Britanije.

Centrala

Podravka d.d.
Ante Starčevića 32
48000 Koprivnica
Hrvatska

Kontakt:
Davor Lokotar,
Voditelj grupe tržišta
tel: +385 48 653 165
fax: +385 48 653 031

Distributer:
Gima (UK) Ltd.
Gima House
Unit 4 Rippleside Commercial
Estate 
A13 Ripple Road, Barking
London, IG11 0RH
+44 20 8709 0010 
www.gimauk.com 
telesales@gimauk.com  

Geografski položaj

Velika Britanija ili Ujedinjeno Kraljevstvo je otočna država na sjeverozapadu Europe, a sastoji se od Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske.

Kao najveći otok u Europi, a osmi po veličini u svijetu, proteže se na površini od 218 595 km2. Na trećem je mjestu po naseljenosti nakon Jave i otoka Honshu.

Tradicionalni Britanci teško će prihvatiti činjenicu da kamilicu ili mentu nazivate čajem; oni će se radije odlučiti za šalicu crnog PG Tipsa s malo mlijeka.

Povijesni utjecaj

Tradicionalna britanska kuhinja nastala je pod utjecajem raznih zemalja dalekih krajeva koje su nekada bile britanske kolonije. Današnja kuhinja je, zbog ogromnog broja doseljenika, eklektičan spoj svih mogućih vrsta kuhinje: tradicionalno engleske, mediteranske, europskih kuhinja, orijentalnih, afričkih, arapskih i drugih

Karakteristike kuhinje

Prije samo desetak godina, britanska je kuhinja nosila reputaciju nemaštovite, neukusne i vrlo ograničene u sastojcima. Danas je situacija okrenuta za 180 stupnjeva, a engleska kuhinja je pri vrhu vodećih u svijetu.

U Velikoj Britaniji, a ponajprije u Engleskoj, danas se nude najbolji indijski curryji, japanski sushiji, turski kebabi te obilje izvorno talijanskih i francuskih specijaliteta. Izbor namirnica iz svih krajeva svijeta je ogroman, pa su čak i u običnim supermarketima dostupne, naprimjer, talijanske rajčice sušene na suncu, buffalo mozzarella, sve vrste egzotičnog voća, začini, korme, fajite, tapenade, teglice svježeg bosiljka, alge… Zapravo, sve što vam padne na pamet!

Tipični obroci

Većina pubova i lokalnih restorana ima u ponudi "engleski doručak", kombinaciju koja je preživjela nekoliko stoljeća i još uvijek je prilično omiljena (posebno kao lijek za hangover, tj. mamurluk), a to je prepečeni kruh namazan maslacem i fry-up (pržene kobasice, gljive, grah, slanina, jaja, rajčice – sve zajedno ili u nekoj od kombinacija). Uz šalicu pravog engleskog čaja, dakako. Tradicionalni Britanci teško će prihvatiti činjenicu da kamilicu ili mentu nazivate čajem; oni će se radije odlučiti za šalicu crnog PG Tipsa (mješavina indijskog i afričkog čaja) s malo mlijeka.

Kalorično/kolesterolično osvješteniji za doručak jedu tost s namazom, grapefruit, žitarice i čaj. Među namazima treba spomenuti kultni Marmite, tamni, slani namaz od kvasca, za koji kažu da ga ili obožavate ili mrzite.

Tradicionalna britanska kuhinja nastala je pod utjecajem raznih zemalja dalekih krajeva koje su nekada bile britanske kolonije.

Sljedeći obrok, koji se već jede na radnome mjestu ili u školi, je elevenses – užina, gablec ili marenda. Obično se radi o laganom obroku poput čaja (opet!), kave, keksa i slično. Za ručak zaposleni Britanci izaberu juhu, sendvič (butty, sarnie), sir i voće. Tipično seoski ručak, ploughman's lunch, sastoji se od peciva, cheddar sira, ukiseljenog povrća i salate, a nude ga i mnogi gradski pubovi. Ponovno su postala moderna i tradicionalna jela bubble & squeak (prženi pire krumpir s kupusom), mash & bangers (pire krumpir s kobasicama) i shepherd’s pie (složenac od mljevene janjetine i pire krumpira, zapečen sa sirom). Nedjeljom se u tradicionalnim obiteljima priređuje Sunday roast, pečenje s krumpirima, graškom, prokulicama, mahunama, Yorkshire puddingom ("čašicama" od tijesta) i umakom gravy (od pečenja ili, sve češće, instant varijantom). Uz janjetinu se prilaže mint sauce (umak od metvice) ili redcurrant jelly (žele od ribiza), uz svinjetinu horseradish sauce (umak od hrena), a uz puretinu cranberry sauce (umak od brusnice).

Za famozni five o’clock tea (čaj s malim sendvičima i kolačićima) zaposleni Britanci rijetko nađu vremena, ali nekako u to doba se djeca vraćaju iz škole, pa im dadilje pripreme par sitnica da izdrže do večere. Većina glavnih obroka tako se jede tek navečer, kada se svi okupe oko stola (ili televizora). U sjevernoj Engleskoj i Škotskoj uobičajenije je poslužiti high tea (oko 18 h) u obliku laganog obroka s čajem.

Iako se sve više mlađih Britanaca okreće kuhanju, još uvijek je vrlo omiljen takeaway (gotova hrana koja se "pokupi" u restoranu na povratku kući), a u čijoj ponudi dominiraju egzotične kuhinje kao što su indijska i kineska, uz tradicionalni fish & chips (pržena riba s krumpirićima) te pizze i tjesteninu.

Deserti

Mnogi britanski deserti prepoznaju se po duhovitim nazivima: spotted dick (na pari kuhani puding sa suhim voćem), hot cross buns (slatka peciva), tipsy cake (biskvit natopljen sherryjem) ili knickerbocker glory (sladoledni kup). Na kraju obroka može se, umjesto slatkog, poslužiti i neki od sireva: engleski cheddar, velški caerphilly ili stilton s plavom plemenitom plijesni.

Specifičnosti

Škotska kuhinja ima i svojih nacionalnih jela, od kojih su najpoznatija: haggis (kobasica od ovčjih iznutrica), black pudding (krvavice), shortbread (tvrdi keksi), bannock (tanki okrugli kruh od zobenog brašna) i, naravno, Scotch whiskey.

Irska kuhinja ima colcannon (jelo od pire krumpira, kupusa i maslaca sa začinima), champ (pire krumpir s jajima i mladim lukom) i Irish stew (varivo od janjetine s krumpirima, lukom i peršinom).

Od velške kuhinje najpoznatija su jela Welsh rarebit (zapečeni tost sa sirom otopljenim u pivu), faggots (okruglice od svinjetine) i crempogs (palačinke s mlaćenicom).

Zanimljivosti

  • Glavni grad: London
  • Ostali veći gradovi: Birmingham, Leeds, Glasgow, Sheffield
  • Klima: vjetrovito, vlažno, s mnogo kiše
  • Stanovništvo: Englezi, Škoti, Velšani, Irci, Indijci, Pakistanci
  • Religija: kršćani (71, 6%), muslimani, hindusi, ostali
  • Valuta: funta (£)
  • Prepoznatljivi simboli: double decker (crveni autobus na kat), black cab (taxi), crvena telefonska govornica, kraljevska obitelj, kraljevska garda, palača Buckingham, London Eye, Big Ben, Wimbledon