Velika Britanija - Pastirska pita

Dinstana mljevena janjetina prekrivena s pire krumpirom i pečena u pećnici do zlatnožute boje tradicionalno je britansko jelo Shepard's pie nekad pripremano kao ručak pastira.

  • 90 min
  • Srednje zahtjevno
Velika Britanija - Pastirska pita

Sastojci

Priprema

  1. Luk sitno narežite, a mrkvu i celer narežite na tanke prutiće.
  2. Stavite ih na dobro zagrijano ulje i na srednje jakoj vatri pirjajte oko 5 minuta da dobije lijepu boju.
  3. Dodajte mljevenu janjetinu i pirjajte lagano miješajući oko 7-8 minuta.
  4. Dodajte Worcestershire umak, koncentrat rajčice i 1 žlicu Vegete.
  5. Pirjajte miješajući oko 1 minutu pa zalijte vodom.
  6. Kuhajte na srednjoj vatri oko 30 minuta dok tekućina gotovo potpuno ne ispari i umak postane gust.
  7. Krumpir ogulite, narežite na veće komade i skuhajte u slanoj vodi.
  8. Kuhani krumpir ocijedite, propasirajte u pire, dodajte mu 60 g maslaca, mlijeko i dobro promiješajte.
  9. U namašćenu posudu za pečenje (Ø 26 cm i dubine oko 6 cm) prvo stavite pripremljenu janjetinu, a po njoj rasporedite pire od krumpira.
  10. Preostali maslac rastopite i njime premažite pire.
  11. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 35 minuta.

Posluživanje: Izvadite iz pećnice i odmah poslužite toplo uz zelenu salatu.

Savjet: Prije pečenja pire nakapajte otopljenim maslacem. Tako ćete tijekom pečenja dobiti finu koricu koja će dati bolji okus i ljepši izgled jela.

Masline

Cure sline od masline