Paštete

Kruha i igara!

Tajna dobrog doručka

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Kad tempo postane užurban, a jutra više liče na prometnu špicu nego miran obiteljski dom, većina nas će dan pokušati produžiti tako da preskočimo doručak. A to baš i nije dobra ideja.

Dan koji započnemo kavom i slatkim pecivom podiže razinu šećera u krvi i tijelu daje energiju, ali jako kratko. Šećer brzo padne, postajemo gladni pa posežemo za svime što nam se nađe pod rukom. Umjesto toga, kombinacija dvopeka ili integralnog kruha s omiljenim sirnim namazom ili paštetom zasitit će nas sve do ručka.

Doručkuj kao kralj, bez obzira koji je dan

Mnogi nutricionisti preporučuju da za dobar doručak odaberemo kombinaciju nemasnih proteina te cjelovitih žitarica i voća jer nam upravo to održava konstantnu razinu šećera u krvi tijekom dana.

Ne zaboravite - kako započnete jutro, takav će vam biti cijeli dan, a dobar doručak je tu da osigura do 30 posto ukupnog dnevnog kalorijskog unosa.

Nije zgorega spomenuti i kako su brojna istraživanja pokazala da namirnice s proteinima potiču metabolizam i daju nam energiju, a pomažu i kod suzbijanja apetita tijekom dana, pa ih nikako ne treba izostaviti iz doručka.

Neke od posljedica nedostatka proteina su pretjerana želja za slatkim i loša koncentracija, što znači da ćemo vjerojatno već do ručka posegnuti za nekim nezdravim međuobrokom.

Znamo, slobodnog vremena je malo, pa pripremiti svojoj obitelji pravi doručak postaje sve veći izazov. Srećom, obrok poput paštete s pistacijama možete napraviti večer prije, pa ujutro poslužiti i zajedno uživati. Kako bi i djecu naviknuli na doručak, što češće i njih uključite u pripremu, a za to su idealni club sendviči, uz dodatak svježeg povrća po želji. Svatko će u taj obrok dodati nešto svoje, pa će doručak brzo postati omiljeni obiteljski ritual.

A za one kraljevske doručke, kad nas osunčana vikend jutra izmame iz kreveta, idealna je prilika da se počastimo napuljskim palačinkama. S njima se  doručak lako pretvori u brunch.

Tajna dobrog doručka je u planiranju

Ne zaboravite - kako započnete jutro, takav će vam biti cijeli dan. Dobar doručak je tu da osigura do 30 posto ukupnog dnevnog kalorijskog unosa, odnosno četvrtinu dnevnih potreba organizma za nutrijentima. I dok u tjednu još možemo koristiti izgovor da želimo nešto lagano i brzo, vikendom si možemo priuštiti jači doručak, kao što su panirani trokutići. Jednostavni su za pripremu, a čak će i zagrižene protivnike ranog doručka izmamiti iz kreveta.

Složit ćete se - brz i ukusan doručak nude Podravkine nove paštete napravljene od najfinijeg pilećeg mesa, 100% filea i zabatka, bez konzervansa, umjetnih aroma i palminog ulja.  Pa šteta je ne probati, zar ne?

Hrvatsko podneblje

Domaće je domaće