Slastice i kolači

Slatka napast

5 planetarno poznatih božićnih slastica

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Ovih se blagdana zasladite božićnim slasticama koje su poznate i omiljene u cijelom svijetu, te po cool receptima spremite Božićni panj, Panettone, Stollu, Božićni puding i Gingerbread kekse.

Buche de noel, slatki Božićni panj

Izvorno francuski, Buch de noel, kolač u obliku panja inspiriran je starim božićnim običajem paljenja prigodno okićenog panja na ognjištu koji je simbolički najavljivao razdoblje s više svjetla i topline koje dolazi nakon Božića. S vremenom, kako su otvorena ognjišta postajala sve rjeđa, otprilike u drugoj polovici 19. stoljeća ovaj se običaj počeo zamjenjivati prigodnim kolačem koji se vrlo brzo udomaćio na blagdanskim stolovima.

Buche de Noel (Božićni panj)

S time bi se svi složili – nema Božića bez božićnog panja ili grane. Plus, to je kolač koji nam uvijek iznova oduzima dah kako svečanim izgledom, tako i prekrasnim okusom. Uživajte u kreaciji s marcipanom!

Panettone, slastan Tonijev kruh

Panettone, talijanski božićni kuglof, nastao je slučajno na sam Badnjak prije petstotinjak godina u kuhinji jednog plemića nakon što je glavnom kuharu izgorio kolač za  svečanu večeru. Situaciju je spasio mladi  kuharski pomoćnik Toni koji je tijestu koje je mijesio za kruh dodao šećer, maslac, sušeno i ušećereno voće i vaniliju te dobio fini i otmjeni kolač koji je njemu u čast nazvan Pan de Toni (Tonijev kruh!), odnosno panettone.

Panettone

Panettone je tradicionalni kolač porijeklom iz Italije. Kupolastog je izgleda, a unutrašnjost mu je spužvasta, žućkasta i mekana. Osim grožđica i kandiranog voća u tijesto se mogu dodati i komadići čokolade ili različite kreme.

Gingerbread man, čovječuljak od tijesta koji je oživio

Iako su već bili poznati, medenjaci od tijesta s đumbirom u obliku veselog čovječuljka Gingerbread man postali su planetarno popularni božićni keksi tek nakon što je u Americi objavljena priča za djecu o čovječuljku od tijesta koji je nakon što je ispečen oživio i otrčao u svijet. Slično, nakon što su braća Grimm objavili bajku o Ivici i Marici, za Božić su se, najprije u Njemačkoj, Austriji i Velikoj Britaniji, a potom i drugdje počele spremati i Gingerbread kućice.

Gingerbread kućica

Mnogi su već počeli praviti kućice, evo recepta po kojem sam je ja radila.
Ukrasite je po želji, pustite maštu na volju, iskoristite ono što imate pri ruci.

Christmas pudding, mirisni puding od loja i sušenog voća

Božićni puding ili Christmas puding tradicionalna je britanska slastica od goveđeg loja, te sušenog i ušećerenog voća, alkohola i ostalog, koja se počinje spremati dobrano prije Božića kako bi se svi sastojci povezali, a ona bila mirisna i fina.  Zanimljivo je da je pudding na božićnim stolovima tek od 17. stoljeća, iako se jeo još u 15 stoljeću i to od mesa, koje je kasnije zamijenjeno lojem, te luka i sušenog voća.

Engleski božićni puding

Pun badema i voća, ovaj puding ponudit će vam uz čašu sherryja, a ponegdje i uz krišku stiltona. Sve do 15. stoljeća, uključivao je i kuhanu govedinu, koja je zamijenjena jeftinijim suhim voćem, jajima i krušnim mrvicama.

Stollen, kolač za koji je trebala dozvola Pape

Stollen božićni kolač koji svojim izgledom simbolizira umotanog malog Isusa u početku je bio obično pecivo od brašna, vode i kvasca koje se jelo u vrijeme adventskog posta. Takav bi vjerojatno i ostao da u drugoj polovici 15. stoljeća dresdenski vojvoda nije od pape Nikole V izmolio dozvolu da se tijestu dodaju mlijeko, maslac i druge za posta strogo zabranjene sastojke koji su stollu učinili slatkom i finom.

Dresden stollen (Kruh s kandiranim voćem)

Ovaj tradicionalni njemački božićni kolač potječe iz 12. stoljeća i simbolizira Isusa zamotanog u platno. Priprema se od bogatog dizanog tijesta s marcipanom i suhim voćem. U ovoj inačici marcipan je zamijenjen bademima.

Red je za zimnicu

Zima, zima, e pa šta je...