Bolognese umak za špagete
- Zanimljivost by coolinarika.com -Krajnje je vrijeme da osim za lazanje i pizze postaneš i majstor za jedno od najomiljenijih talijanskih jela na svijetu, špagete bolognese. Baš kao i dosad, svoju novu kulinarsku avanturu započni printanjem cool recepta za Jednostavni bolognese umak sa špagetima.
![](https://podravkaiovariations.azureedge.net/301878b8-6426-11eb-a9c2-0242ac120030/v/98faa490-64bd-11eb-a93a-0242ac130010/480x206-98fab35e-64bd-11eb-b1aa-0242ac130010.jpeg)
Ovaj tjedan tvoji su ukućani poželjeli neko fino, fino talijansko jelo. Naravno, nakon što si se nebrojeno puta dokazala u kuhinji sve su oči uprte u tebe. Mama i brat bi ponovo tvoje jako ukusne lazanje s tunom, a tata i sestra te nagovaraju da se konačno okušaš i u spremanju špageta bolognese.
Stoga, krajnje je vrijeme da osim za lazanje i pizze postaneš i majstor za jedno od najomiljenijih talijanskih jela na svijetu, špagete bolognese. Baš kao i dosad svoju novu kulinarsku avanturu započni printanjem cool recepta za Jednostavni bolognese umak sa špagetima i nabavkom neophodnih namirnica. Kako su za ovo jelo osim savršenog recepta neophodni i savršeni sastojci, strogo se drži cool uputa te u mesnici kupi mljeveno meso koje u podjednakom omjeru sadrži svinjetinu i teletinu, a ne kao što je to uobičajeno svinjetinu i junetinu. Jednako tako obavezno nabavi i svježi bosiljak, najbolje onaj posađen u posudi koji ne samo da možeš iskoristiti za neka druga jela, već i kao ukras na prozoru u kuhinji ili na stolu. Naravno, u kupovinu povedi i mamu, a kako pripremanje i kuhanje ovog jela podrazumijeva i sjeckanje oštrim nožem, pirjanje na vrućem ulju te izlijevanje kipuće vode, zamoli je da ti pomogne i u kuhinji. Naime, kako se najviše nezgoda u kući događa baš u kuhinji, zašto izazivati sudbinu. K tome, zašto i ti poput velikih kulinarskih majstora ne bi imao spretnog i iskusnog pomoćnika s kojim će ti pripremanje, kuhanje i serviranje biti brže i lakše, a zbog druženja, ugodnije i zanimljivije.
Ovaj mesni umak je dobio ime po talijanskom gradu Bologna.
Naravno, nakon što dobro proučiš upute za kuhanje, kao pravi cheef razmisli i o uređenju stola na kojem ćeš servirati ovo tradicionalno talijansko jelo. Ako ti na pamet ne padne nešto drugo, za dekoriranje stola možeš iskoristiti papirnate salvete ili svijeće u inače vrlo dekorativnim bojama talijanske zastave, bijeloj, crvenoj i zelenoj. Jednako tako uz ovo jelo umjesto obične, možeš poslužiti i također jako dekorativnu salatu u talijanskim bojama, načinjenu od crvenih rajčica, zelene salate, primjerice rikule te kuglica ili komadića sira mozzarelle. Po ugledu na tipične talijanske restorane, trattorie, stol možeš prekriti i tradicionalnim crveno-bijelim kariranim stolnjakom te ukrasiti teglom s bosiljkom, staklenkom maslinovog ulja i čašom s grissinima, dugim, tankim prutićima od tijesta koje Talijani obožavaju grickati prije jela.
U mesnici kupi mljeveno meso koje u podjednakom omjeru sadrži svinjetinu i teletinu.
Naravno, nakon što savladaš pripremanje ovog jela i njime oduševiš svoje ukućane, razmisli i o tome da ga umjesto sa špagetima ponekad poslužiš i na neki drugi način. Primjerice, pritom se opet možeš ugledati na velike gurmane Talijane, ovaj put one koji žive u Bolongi, gradu po kojem je i ovaj mesni umak dobio svoje ime. Oni naime, umak koji se već stoljećima priprema u njihovim kuhinjama te slovi kao kralj svih umaka uglavnom ne poslužuju sa špagetima, nego sa širokim dugim rezancima koji se nazivaju tagliatelle ili s njime nadijevaju lazanje. Odlučiš li se da umak iskoristiš za lazanje, savjetujemo ti da potražiš u Cool preporukama Dječje lazanje te svoje ukućane obraduješ novom, također vrlo ukusnom vrstom lazanja.