Slastice i kolači

Slatka napast

5 slatkih razloga zbog kojih se ovog fašnika isplati griješiti

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Na fašnički utorak, poznat po neumjerenosti kako u zabavi tako i jelu, počastite se slasnim, u masnoći prženim slasticama vrijednih grijeha, slasnim, ponešto drugačijim krafnama, fritulama i kroštulama……

Proljeće se poznaje po čokoladnim zečevima, ljeto po sladoledu, jesen po kesten pireu, a zima po mirisnim kolačićima.

No, nasreću svih ljubitelja slatkog, tu je još i ludo zabavno i ludo ukusno peto godišnje doba!!!!! Da, da, pred nama je doba poklada i karnevala u kojem neumjereno, baš kao što su to vjekovima činili naši preci, bez imalo grižnje savjesti, maskirani ili ne, uživamo u slasnim slatkim slasticama od tijesta prženog u masnoći, ponajviše krafnama, fritulama i kroštulama.

Na utorak, poznat po neumjerenosti kako u zabavi tako i jelu, počastite se slasnim, u masnoći prženim slasticama vrijednih grijeha, slasnim, ponešto drugačijim , i ……

Doista, u tom ludo zabavnom, opuštenom i naravno u jelu neumjerenom razdoblju, koje započinje u siječnju, te u skladu s vjekovnom tradicijom kulminira u veljači, na fašnički utorak, dan prije početka odricanja i posta, na našim stolovima vlada svekoliko i krepko i slatko obilje. 

Kako toga dana gotovo nitko ne broji kalorije i ne odbija slasne slatke zalogaje, uz svoje neizostavne karnevalske krafne, kroštule ili fritule, svakako ispecite i nešto ponešto drugačije i još neviđeno na vašem fašničkom slatkom stolu.

Naravno, pritom se kao i uvijek oslonite na coolkin izbor top 5 sjajnih, fašniku primjerenih slastica od prženog tijesta zbog čijeg se mirisa i okusa, ali i prigodnog izgleda, itekako isplati potruditi, a potom i slasno, slasno griješiti.

1. Churros, slastica koju ćete poželjeti i sljedećih

Iako rebraste, duguljaste uštipke, pržene u masnoći i izdašno posute šećerom u prahu ili umočene u rastopljenu čokoladu, Španjolci i Portugalci jedu na dnevnoj bazi, čak i nekoliko puta od jutra do večeri, slasni, slatki churossi kao stvoreni su i za uživanje pod maskama. Stoga ispecite brdo izvana hrskavih, a iznutra neodoljivo mekih churrosa, te se na vlastitom nepcu i sami uvjerite u očaravajući okus uštipaka koje bi oduševljeni članovi vaše obitelji i pridruženi prijatelji mogli jednoglasno proglasiti vašim slatkim fašničkim otkrićem ne samo godine, već i desetljeća.

2. Karnevalski donut i lollipop, užitak za malu i veliku djecu!

Bez sumnje, fašniku se najviše vesele djeca, koja primjerice na sjeveru naše domovine maskirana obilaze susjedstvo kako bi uz tradicionalnu prigodnu i veselu brojalicu - za debelu repu, za debeli klin dajte krafne sim, što više napunila svoje košarice slasticama (nekad i jajima!), a džepove novčićima. Za njih ovaj put pripremite posebno, dvostruko slatko iznenađenje, američke krafne s rupom i loptice na štapiću, kanevalske donute i lollipop, slastice koje će svojim karnevalskim izgledom i slasnim okusom podjednako oduševiti i odrasle.

3. Fritule i fondue od Lino Lade milk, fašnička dobitna kombinacija!

Bez sumnje, fritule, porijeklom iz domovine karnevala, Venecije, koje osim što se tradicionalno, već odavna peku i uz našu obalu i na otocima, u posljednje vrijeme oduševljavaju i sladokusce širom naše domovine. Stoga svim obožavateljima kako lude zabave, tako i prigodnih slastica, ovog fašnika, ma gdje god živjeli, servirajte dobitnu slasnu kombinaciju, fritule i fondue od Lino Lade milk, koja će i male i velike maškare natjerati da sjednu za stol kako bi se uz uživanje u slatkom još i zagrijali i odmorili, te nakupili snagu za nastavak ludovanja po ulicama i trgovima.

4. Karnevalske maske koje nisu samo jako lijepe, već i jako fine! 

Kako fašnik bez maski i nije neki fašnik, svakako ih kupite, izrežite od papira ili ih, što je još bolje ispecite!!!!!! Da, da, na radost svojih malih i velikih ukućana i prijatelja u svojoj kuhinji umijesite, oblikujte i ispržite ni više, ni manje, nego prekrasne, ali i jestive i fine karnevalske maske, koje svojim izgledom podsjećaju na najljepše i najpoznatije maske na svijetu, one venecijanske. Kako se više nego očito, u ovim jestivim maskama podjednako uživa i očima i nepcima, i to bez obzira hoćete li i sami biti maskirani ili ne, ne gine vam ni, naravno sto posto zaslužena, prestižna titula Kraljice karnevala.

5. Čoko krafne koje nestaju svemirskom brzinom!

Ako za ovogodišnji fašnički utorak odlučite ispeći svima omiljene krafne punjene čokoladom sigurno nećete pogriješiti. No, zamislite samo koje će oduševljenje izazvati krafne koje ne samo da su cijele od čokolade, već su njom i prelivene! Mmmmm, otkrijemo li vam k tome da se čoko krafne osim svojim sjajnim okusom i punjenjem od marmelade, mogu pohvaliti i svojom prigodno veselom i šarenom fašničkom vanjštinom, više smo nego sigurni da će na radost vaših ukućana i gostiju, slasne, tamnopute bucke ovog utorka biti slatke zvijezde vaše fašničke trpeze. Kako se dobar glas daleko čuje, zlu ne trebalo, svakako ih ispecite od dvostruke količine tijesta.

ZA SEBE BIRAM NAJBOLJE

Okusi nadahnuti prirodom