Ručak na odmoru

Okačite kuhaču o klin

Ljetna kuhinja – bez kuhanja

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Evo nekoliko ideja za ljeto bez kuhanja. Hladne juhe, salate od povrća (ovaj put ne kao predjelo ili prilog nego kao glavno jelo), namazi, voćne salate, sladoledi te voćni jogurti. Sve pršti od minerala, vitamina, svježine i energije.

Pripremate li zabavu u vrelim ljetnim noćima, prijat će i punč (od limuna i naranča, bezalkoholni ili s rumom) ili voćna bola (s vinom ili pjenušcem).

Priroda je u toplo doba godine naročito darežljiva pa donosi obilje svježih namirnica, napose voća i povrća te mliječnih proizvoda koji na mnoge kuhare djeluju kao katalizator maštovitih ideja za ljetne obroke. Oni su zdravi, niskokalorični i, osim što utažuju glad, divno će nas osvježiti nakon napornog dana (čitaj: kupanja i prevrtanja na prostirki za plažu) ili na povratku iz prevrućeg grada.

Dakle, osim svježine namirnica kao prvog članka zakonika o ljetnoj pripremi hrane, druga je zapovijed: jednostavnost. Odrecite se dugotrajnog nakuhavanja, prženja, pohanja i posvetite se radije sjeckanju i miksanju.

Hladne juhe

Obrok možete početi hladnim juhama, omiljenima u Španjolskoj, Grčkoj i Turskoj.

Ideja hladne juhe nekome se može činiti neprivlačnom, no preporučujemo da je ipak probate! Puna je minerala, vitamina, svježine i energije.

Jedna od najpoznatijih i najukusnijih je gazpacho – tekuća salata. Radi se od svježe rajčice, paprike i krastavca nasjeckanih na kockice, češnjaka, korijandra, odstajalog kruha, luka, maslinova ulja, octa, soli, papra i vode. Katkad i – tableta za smirenje! Naravno, samo na filmu! U kultnoj Almodovarovoj komediji "Žene na rubu živčanog sloma" glavna junakinja Pepa odlučuje skončati gazpachom kojem dodaje šaku apaurina, no nakon kratkog promišljanja odustaje od ideje i kobnu mješavinu sprema u hladnjak. Kasnije gazpacho popije Rosie de Palma i padne u dubok san nakon kojeg – više ništa nije isto.

A sad ozbiljno: neke španjolske varijante gazpacha uključuju i bademe te voće ("bijeli" gazpacho), dok "zeleni" sadrži dosta začinskih biljaka, a "crvene" se varijante poslužuju uz usoljeni bakalar, šunku, tvrdo kuhana jaja, kim i metvicu.

Gazpacho se jede žlicom iz tanjura ili se pije iz staklenih čaša.

Iz Grčke nam dolazi tzatziki, tj. turska inačica cacika, hladne juhe od krastavaca i jogurta. Zasigurno jedno od najboljih predjela svjetskih kuhinja, vrlo je aromatično i osvježavajuće (naravno, potrebno ga je – kao i sve hladne juhe – dobro ohladiti) te se obično poslužuje uz "jača" jela, poput kebaba i pohanog povrća.

Napravite li gušći tzatziki, odlično će prijati i namazan na kruh.

Nešto zasitniju grčku juhu dobit ćete i dodate li joj pirjane i ohlađene patlidžane.
Ni jednoj od ovih juha nije potrebno kuhanje, nego je sastojke potrebno samo usitniti i pomiješati u električnoj sjeckalici.

Predjela ili glavna jela

O salatama smo već pisali nadugo i naširoko, a sada samo naglasimo: topli su dani pravo vrijeme za njih! I ne samo kao prilog, ovaj put one su glavno jelo!

Osim svježine namirnica kao prvog članka zakonika o ljetnoj pripremi hrane, druga je zapovijed: jednostavnost.

Kao brzi obrok, popularni snack, predlažemo vam razne namaze (od povrća, grahorica, sira, jogurta, šampinjona, tartufa, sardina…), svježe ražnjiće (redajte namirnice narezane na kockice: povrće, sir ili marinirani tofu, lagano prepečeni integralni kruh, dimljeni seitan, maline…).

Vještiji i egzotici skloniji možda će se upustiti i u izradu sushija – tradicionalnog japanskog jela od riže, povrća i sirove ribe, začinjenih octom i wasabi umakom (od ljutog hrena) te zamotanih u nori alge.

Slatko

Raznolike voćne salate, dakako! Zatim, sladoledi, sladoledne torte (od voća, mascarponea, ricotte, vrhnja, s metvicom) i voćni jogurti (pripremite domaće od nasjeckanog voća i nemasnog jogurta).

Energetske bombe granole također možete pripremiti i sami (iako ovaj recept uključuje kratkotrajnu upotrebu pećnice). Granolu je najlakše opisati kao zgusnute mueslije. Reže se ili oblikuje u kuglice, a može se jesti sam, s mlijekom, jogurtom ili smrvljen preko sladoleda ili voćne salate.

Pripremate li zabavu u vrelim ljetnim noćima, izvrsno će prijati i punč (od limuna i naranča, bezalkoholni ili s rumom) ili voćna bola (s vinom, pjenušcem, narezanim jagodama i ploškama limuna te matičnjakom).

Zimovanje

Uz Podravku nema zime!