Voćni užici

Užitak bez grižnje savjesti

Bogatstvo voća u teglici

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Jedan od najboljih načina za sačuvati voće iz vlastitog vrsta ili ono sezonsko je pospremiti ga u teglicu i uživati u njemu kad god poželimo.

Džem od naranči

Jedan od najboljih načina za sačuvati voće iz vlastitog vrsta ili ono sezonsko je pospremiti ga u teglicu i uživati u njemu kad god poželimo. Od mnoštva dostupnih vrsta voća, izdvojili smo neka koja obiluju benefitima za vaš organizam.

Naranča puna zdravlja

Naranča je vrijedan izvor vitamina i minerala: odličan je izvor vitamina C, tiamina, riboflavina, pantotenske kiseline, folata, kalija, kalcija i magnezija. Zbog visokog sadržaja vitamina C pomaže jačanju našeg imunološkog sustava, poboljšava raspoloženje i doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti.
Jagode su odličan izvor folata i vitamina C kojeg sadrže više nego naranča ili limun u istoj količini.
Osim pulpe naranče koristi se i kora koja uz obilje vitamina i minerala sadrži i eterično ulje, tanine, gorke tvari, pektin i fitokemikalije. Ukoliko se koristi kora, veoma je važno da plod bude uzgojen organski.

Kupina snažan antioksidans

Tamnoplava boja kupina potječe od antocijana – snažnog antioksidansa koji blagotvorno djeluje na zdravlje, posebice kardiovaskularnog sustava, a izuzetno važnu ulogu ima i u prevenciji malignih bolesti. Da bi u potpunosti iskoristili pozitivna svojstva kupina često ih kombiniramo s borovnicama čime se ostvaruje bolja iskoristivost ljekovitih sastojaka.

Džem od borovnica i kupina

Jagoda za ljepši osmijeh

Jagode su odličan izvor folata i vitamina C kojeg sadrže više nego naranča ili limun u istoj količini.

Dobar su izvor prehrambenih vlakana koja djeluju blagotvorno na probavni sustav. Također mogu uljepšati naš osmijeh jer sadrže prirodne kiseline koje pomažu uklanjanju tamnih mrlja na zubima.

Nektarina voće vrijedno divljenja

Rimljani su nektarinu doživljavali kao voće vrijedno divljenja, smatrali su je hranom za bogove. Budući da je nektar bio poznat kao piće bogova, tako je i nastalo ime "Nektarina".

Aromatična drhtalica od nektarina

Šljiva za sniženje kolesterola

Od vitamina šljiva ima najviše beta-karotena (provitamin A), vitamina C, vitamina E, folne kiseline, niacina i vitamina B6 te obilje minerala: prvenstveno kalija, zatim fosfora, kalcija, magnezija, natrija, željeza i bakra. Sadrži i topiva dijetetska vlakna koja djeluju blagotvorno kod sniženja kolesterola i pomažu probavi. Orasi su prirodan izvor melatonina, hormona koji potiče i regulira san.

Jabuka uz đumbir uklanja umor

Sok od jabuke s dodatkom đumbira može pomoći uklanjanju umora i bezvoljnosti pa je idealan napitak za depresivne zimske dane. Zahvaljujući svojoj velikoj popularnosti, mrkva je bila prvo povrće koje je, početkom 19. stoljeća, konzervirano. Cikla je lako probavljiva namirnica u kojoj se nalaze gotovo svi mineralni sastojci, a važna je i prisutnost vitamina B1, B2, B6, C, folata i pantotenske kiseline.

Jabuka spada među najrasprostranjenije vrste voća. Poznato je više od 10.000 sorti jabuka koje se međusobno razlikuju po okusu (slatkoći ili kiselosti), teksturi i sočnosti.

Kruška korisna za najmlađe

Kruška je voće koje vrlo rijetko izaziva alergijske reakcije što je čini namirnicom korisnom čak i za dojenčad.

Limunska kiselina  Želin 2:1  Želirni šećer 2:1

Uz pomoć malih kuhinjskih dodataka, poput Želina ili Želirnog šećera, džemovi, marmelade i želei gotovi su u svega nekoliko minuta.

Puding

Zadrhtite od uzbuđenja