Mediteranska prehrana

Kuhinja kakva je nekad bila

Ljetna kuhinja bez pol' muke

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Svi oni koji preferiraju domaću kuhinju nad restoranima, boravak u prirodi ili privatnom smještaju nad onim u hotelu, muku muče s ljetnim kuhanjem. Podravka je za ovo ljeto pripremila i posebnu kampanju Ručak na vidiku, namijenjenu svima onima koji vole jesti dobro i fino, a ljetovanje ne žele posvetiti isključivo kuhanju.

Kad zapeku ljetne vrućine, a stanovi, uredi i gradski trgovi postanu vrući kao pećnice, valja osmisliti strategiju za što lakše preživljavanje do selidbe u morske krajeve, ali i za što ugodniji boravak tamo. Isto vrijedi i za one koji ostaju na kontinentu, valja se pobrinuti da hranom pridonesemo dobrom ljetnom raspoloženju i da nam bude od pomoći pri savladavanju visokih ljetnih temperatura. I tamo i ovdje pravila su ista; u što kraćem vremenu, sa što manje truda i zagrijavanja kuhinje, zgotoviti ukusan, hranjiv i izbalansiran obrok. 

Kuhanje na odmoru

Svi oni koji preferiraju domaću kuhinju nad restoranima, boravak u prirodi ili privatnom smještaju nad onim u hotelu, muku muče s ljetnim kuhanjem. A baš nas je ljeti priroda obdarila posebno ukusnim plodovima i tako nam olakšala posao. Većina tih namirnica dobro hidratizira i opskrbljuje organizam vitaminima i mineralima neophodnim za ljetne uvjete. Idealna je to prilika da u svoj i život svoje obitelji uvedete zdravu i laganu prehranu. Glavna ideja je uživati puno voća, povrća, žitarica i malo masnoća, kako bi se vaš organizam uspješno prilagodio ekstremnim vrućinama i naporima. Obilje plodova neka ljeti krasi vaš stol, a količinu zamijenite raznovrsnošću boja, okusa i oblika.

Kao što znate, sezonske namirnice su vam prijatelji. Zavirite u vrtove, tržnice i trgovine i potražite: rajčice, krastavce, tikvice, mahune, patlidžane, paprike, lubenice, dinje, jagode i bobičasto voće, trešnje, breskve, marelice, a poslije i smokve i grožđe. Uz njih u ljetnoj kuhinji ne smije manjkati toast kruha, tjestenine i riže, krumpira, tune u konzervi, pelata, mozzarelle, kukuruza u konzervi, jaja, maslinovog ulja, sira, maslina, kapara, luka, češnjaka, raznovrsnih začina, šunke, parmezana, vrhnja za kuhanje. Dobro će vam doći i njoki, gotova ili polugotova jela iz konzerve ili vrećice.

Svi oni koji vole jesti dobro i fino, a ljetovanje ne žele posvetiti isključivo kuhanju ideje potražite među receptima Ručak na vidiku.

Juhe tople i hladne i salate su vaš ljetni saveznik. Mesne juhe zamijenite onim od povrća, a pri pripremanju salata, samo vaše preferencije i mašta postavljaju granice.

Ljeto je i sezona roštilja, bilo na njemu pripremali klasična mesna jela, ribe ili povrće. Igrajte se s brzim i jednostavnim marinadama, na roštilju pecite gljive, krumpir u košuljici od začinskog bilja i priložite mu umak na bazi jogurta.

Dvoumite li oko deserta, ljetnih kombinacija je na pretek. Ne da li vam se pripremati biskvite i kreme, jedite voćne jogurte, sladolede, dodajte im svježe voće ili narežite voće i pospite ga s vanilin šećerom u finu voćnu salatu. Posebno uživajte u superslatkim i supersočnim lubenicama i božanstvenim dinjama.

Za kraj, svi oni koji vole jesti dobro i fino, a ljetovanje ne žele posvetiti isključivo kuhanju ideje potražite među receptima na tagu Ručak na vidiku.

BILJE ZA OBILJE

Više okusa bez pokusa