Zapadna i Istočna Afrika

Afrička kuhinja oslanja se na lokalne namirnice: voće, žitarice, povrće, mliječne i mesne proizvode, divljač, ribu iz dubina oceana koji je okružuju afrički kontinent. Vegeta se ističe kao najprodavaniji Podravkin proizvod diljem država zapadne i istočne Afrike

Zapadna i Istočna Afrika

Kontakt osoba:
Maja Marković, Voditelj poslova podrške tržištu

Geografski položaj

Zapadna Afrika najzapadnija je regija afričkog kontinenta koju čine različite države, Mali, Nigerija, Gana, Gvineja, Togo i primjerice Obala Bjelokosti, dok je Istočna Afrika najistočniji dio kontinenta na kojem su smještene Tanzanija, Kenija, Mauricij, Uganda, Zambija, Zimbabve, Burundi  i primjerice Ruanda. Ovo područje se zajedno s Centralnom Afrikom naziva i Crna Afrika.

Povijesni utjecaj na kuhinju

Prehrambene navike ljudi koji žive u Zapadnoj i Istočnoj Africi, posebno u područjima koja su znatno dulje od ostalih bila pošteđena utjecaja brojnih kolonizatora, trgovaca i doseljenika, temelji se na izvornoj prehrani domorodaca, stanovnika izvorne "crne" Afrike. Stjecajem nepovoljnih geografskih i klimatskih, ali i povijesnih okolnosti ovo je područje vrlo nerazvijeno, a ljudi vrlo siromašni, pa se mnogi uglavnom prehranjuju baveći se primitivnim uzgojem stoke i poljodjelstvom.  

Karakteristike kuhinje

Baš kao što su različite kulture, društva i narodi koji žive u ovim prostorima, toliko su različite i njihove prehrambene navike. No, uz brojne različitosti, postoje i brojne sličnosti, pa je prehrana zapadne i istočne Afrike, općenito egzotična, raznolika, te vrlo jednostavna i vrlo ukusna.

Temelji se uglavnom na jednostavnim, izvornim namirnicama, povrću, voću i žitaricama, mlijeku i mliječnim proizvodima te iako rjeđe, mesu. Ovisno o području, od mesa prevladava perad i zečetina, u priobalju i riba te plodovi mora. U prehrani je zastupljena i janjetina, junetina i kozetina te meso divljih životinja, antilopa, majmuna, zmija i šišmiša. Među omiljenim povrćem su luk, krastavci, mrkva, paprika, rajčica, zeleno povrće koje podsjeća na špinat, slatki krumpir, a od žitarica riža, proso i kukuruz. Vrlo je rasprostranjen korijen yam, bogat škrobom, koji se baš kao i zrnje žitarica, posebno kukuruza, najčešće usitnjuje i kuha u svojevrsnu kašu, koja se jede i kao glavno jelo, kao prilog i zamjena za kruh. U ovom su dijelu Afrike omiljeni i listovi biljke jute, okra, i voće ananas, kokos, mango i banane te posebno banane za kuhanje koje se također usitnjuju i spremaju kao kaša, ali i dodaju u složence od mesa i povrća te peku u ulju ili na roštilju. Od začinskog bilja koriste se doista različite vrste papra, kurkuma, đumbir, čili i limunska trava.

Zanimljivo je da je prehrana podosta masna, kuha se na palminom ulju, a u upotrebi je i maslac od kikirikija koji je baza za brojna jela. Meso i povrće se sprema i na roštilju te prženjem u dubokom ulju. 

 

Zanimljivosti

Ugali, kukuruzna kaša koja liči na palentu, jedno je od najrasprostranjenijih jela ovog područja, jede se rukama i služi i kao „pribor“ za jelo, te se u tu svrhu isključivo desnom rukom odlomi zalogaj ugalija, u dlanu se formira u kuglicu u kojoj se palcem izdubi rupa te se potom umače u drugo posluženo jelo i stavlja u usta

U Maliju se ljudi svakodnevno druže uz ceremoniju ispijanja čaja, pri čemu svatko uživa u čak tri šalice čaja koje se međusobno razlikuju po jačini i slatkoće, pa se ispija čaj „jak kao život“, „sladak kao ljubav“ i „gorak kao smrt“

Specijalitet kuhinje u Nigeriji u kojoj se konzumira dosta mesa je kilishi, na trake narezano juneće, ovčje ili kozje meso koje se za vrijeme sušenja na zraku, premazuje pikantnom mješavinom začina te se prije konzumacije kratko poprži na roštilju

Zanimljivo je da u tradicionalnoj prehrani plemena Massai koji žive na području Tanzanije dominira kozje mlijeko koje se, posebno za plemenske rituale i svečanosti, te primjerice u slučaju bolesti, pije pomiješano sa svježom kozjom krvi koja se „vadi“ iz žive životinje malim preciznim rezom na vratnoj arteriji.