Purica pečena u jabukovači

Učinite da purica na blagdanskom stolu bude pripremljena s bogatstvom plodova voća i povrća koje će radost objeda pretvoriti u pravu gozbu, a nadjevena bogatim sastojcima oduševit će gurmane i najdražu večer učiniti čarobnom.

  • 210 min
  • Srednje zahtjevno
Purica pečena u jabukovači

Sastojci

  • 1 purica (2,5 – 3 kg)
  • 1 poriluka
  • 1 mrkve
  • sol
  • 40 g maslaca
  • 300 ml jabukovače
  • 4 manje jabuke
  • 4 manje kruške

Za umak

Za umak

Za umak

Za nadjev

  • 2 žlice maslinova ulja

Za nadjev

  • 80 g sitno narezanog luka

Za nadjev

  • 1 jabuka

Za nadjev

  • 600 g mljevenog mesa (teletina)

Za nadjev

  • sol

Za nadjev

Za nadjev

Za nadjev

  • 1 žlica nasjeckanog peršina

Za nadjev

Za nadjev

  • 1 jaje

Za nadjev

  • 40 g Krušnih mrvica Podravka

Priprema

  1. U veliku zdjelu stavite mljeveno meso, maslinovo ulje, narezani luk, peršin, jaje, krušne mrvice, začinite paprom, timijanom, Vegetom, promiješajte te dodajte jabuke oguljene i narezane na kockice.
  2. Puricu očistite, operite je i osušite te uklonite vrat i iznutrice. Podignite kožu koja prekriva otvor vrata, zatim stavite nadjev, zatvorite otvor, učvrstite s koktel štapićima kako, ostatak stavite u šupljinu, izvana posolite.
  3. Punjenu puricu izvažite i izračunajte vrijeme pečenja tako da bude 40 minuta po kilogramu.
  4. Poriluk i mrkvu narežite na polovice uzdužno i posložite u jednom sloju u posudu za pečenje i na to stavite puricu i pureći vrat položite uz nju. Dio purice gdje su prsa namažite maslacem.
  5. Podlijte jabukovačom (ili sokom od jabuke), dodajte temeljac, prekrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 190 °C oko 2,5 sata.
  6. Pola sata prije kraja pečenja uklonite foliju, začinite i zapecite, te stavite u posudu jabuke i kruške.
  7. Nakon pečenja puricu izvadite iz pećnice, izvadite je na pladanj, prekrijte papirom za pečenje i ostavite stajati oko 30 minuta.
  8. Kako biste pripremili umak, uklonite vrat i povrće koje se peklo uz puricu iz posude za pečenje. Zatim zagrijavajte tako da se količina tekućine reducira na polovicu. Po želji dodajte malo pekmeza od šljiva.
  9. Za zgusnuti umak, pomiješajte 1 žličicu Gussnela razmućenog u malo hladne vode i kratko prokuhajte.

Posluživanje: Pečenu puricu poslužite s nadjevom i umakom te prilogom od pire krumpira i celerom.

Savjet: Kako biste provjerili da li je purica pečena upiknite štapićem za ražnjiće u najdeblji dio purećih prsa i sokovi bi trebali poteći.

Sportski život

U zdravoj hrani, zdrav duh