Švedska - Klasične švedske mesne okruglice
- Recept by coolinarika.com -Bogata švedska tradicionalna kuhinja nekad je ovisila o godišnjim dobima. Ljeto je oduvijek bilo povezano s okusnim užicima i senzualnošću, dok su ostala godišnja doba, zbog oštrih vremenskih uvjeta, ovisila o zimnicama i konzerviranoj hrani.

Priprema
- U zdjelu stavite mljeveno meso, dodajte mu jaja, sitno narezani luk, krušne mrvice, kopar, 1 žlicu Vegete i sve zajedno dobro promiješajte.
- Od dobivene smjese napravite 20-ak kuglica veličine oraha.
- U dubljoj i većoj tavi zagrijte ulje i na njemu u dva navrata popržite mesne okruglice do lijepe smeđe boje.
- Okruglice ne morate okretati nego samo tavicu više puta dobro protresite.
- Kuglice izvadite i ostavite na toplom.
- Vodu zakuhajte, dodajte goveđu kocku i promiješajte da se kocka rastopi u vodi.
- U posudi u kojoj su se pekle kuglice rastopite maslac, dodajte brašno i neprestano miješajte dok brašno ne počne dobivati blago žutu boju.
- U brašno ulijte pripremljenu vodu s goveđom kockom i neprestano miješajte dok ne dobijete gusti umak.
- Dodajte mesne okruglice, kuhajte ih 10-ak minuta u umaku.
Posluživanje: Okruglice poslužite s džemom od šumskog voća i Podravka pireom.
Mala tajna: Nakon što oblikujete okruglice (od mesne smjese) ostavite ih u hladnjaku na 1 sat kako bi zadržale oblik tijekom prženja.
Nutritivne vrijednosti
Energetska vrijednost | 1074 kcal / 4.489 kJ |
---|---|
Masti | 68,11 g |
Ugljikohidrati | 67,65 g |
Vlakna | 4,44 g |
Bjelančevine | 46,52 g |
Sol | 4,26 g |
Vitamin A | 587,36 μg |
Vitamin D | 54,08 μg |
Niacin | 22,76 mg |
Pantotenska kiselina | 2,09 mg |
Kalij | 1.398,35 mg |
Kalcij | 232,99 mg |
Fosfor | 501,33 mg |
… | prikaži sve |
Na 100 g proizvoda | Izvor: Podravka d.d. |