Lazanje

Ove lazanje su na našem stolu skoro za svako veće okupljanje(rođendane,krstitke,Božić...) i to je nešto što svi vole i što se uvijek sigurno traži joššššš.....

  • 90 min
  • Srednje zahtjevno
  • 8 osoba
Lazanje

Sastojci

  • 3 luka
  • 1 kg mješanog mljevenog mesa
  • 1 fant za lazanje
  • 1 dcl vrhnja
  • 2 kutije(po 40 dag) lazanja

za bešamel;

  • 1/4 margarina
  • 2 v.ž brašna
  • oko 7,5 dcl mlijeka

posip;

  • 30-40 dag ribane gaude

Priprema

  1. Luk se sitno nasjecka pa se izdinsta na malo ulja.Kad postane staklast doda se mu mljeveno meso,začini s vegetom i soli.Dinstati oko 15-20 minuta.

  2. Fant rastopiti u pola litre tople vode i umiješati u mljeveno pa dobro promiješati.Na kraju umiješati vrhnje,nek provri pa maknite s vatre i ohladite.

  3. Za bešamel otopite margarin na vatri,posipajte brašnom,zapržite pa polagano mješajući dolijevajte mlijeko.Kad prokuha i zgusne se,maknite s vatre i ohladite.

  4. Lazanje stavljajte kuhati u vrelu slanu vodu na nekoliko minuta da postanu savitljive-stavljajte kuhati toliko komada koliko vam treba za 1 red u tepsiji(za veći i dublji pleh trebalo mi je 5 komada) 

  5. Gaudu naribajte.Tepsiju premažite uljem pa složite 1 red prokuhanih lazanja.Gore rasporedite dio(1/4)smjese od mesa i luka.

  6. Na svaki dio s mesom stavljajte red bešamela u tankom sloju(rasporedite si na 4-5 djela )da vam ostane dovoljno za svaki red i još za vrh te da vam je svaki red odprilike podjednako nadjeven.

  7. Svaki red posipajte s malo sira.Na vrhu se stavi red lazanji,prelije s bešamelom i obilno posipa s sirom.Stavi se peći na 180 stupnjeva oko 30-40 minuta,tj.dok se korica na vrhu lijepo ne zapeče do zlatno-smeđe boje.

  8. Narezati kad malo odstoji i poslužiti.

Posluživanje: Može se napraviti i dan prije pa se onda stavi samo peći-u tom slučaju sirom na vrhu se posipa prije samoga pečenja.Prije posluživanja nek malo odstoji-lakše i lijepše se reže.Može se raditi i bez kuhanja lazanji-stave se sirove lazanje ali meni se ovaj način više sviđa i lazanje su mi bolje.

Dobri stari pekmezi

Toliko dobri da ćete se raspekmeziti.