Kuhana kokoš s umakom

Uz kuhanu kokoš možete poslužiti i neki drugi umak, a jednako kao i narančin možete prirediti i limunov umak.

  • 80 min
  • Srednje zahtjevno
Kuhana kokoš s umakom

Sastojci

  • 200 g korjenastog povrća (mrkve, celera, peršina)
  • 1 glavica luka
  • list celera
  • peršin
  • 4-5 zrna papra
  • sol
  • 1 žlica Vegete
  • 1 kokoš (oko 1,5 kg)

Za umak od naranče

  • 1 naranča
  • 200-300 ml kokošje juhe
  • 2 žličice Gussnela Dolcela
  • 40 g maslaca
  • 20 g šećera

Priprema

  1. Kokoš očistite, operite i stavite kuhati u hladnu vodu. Kad voda zakipi, dodajte korjenasto povrće, popečeni luk, papar u zrnu, list celera i Vegetu.
  2. Juhu kuhajte na laganoj vatri dok meso ne omekša, zatim je ocijedite pa dio juhe ostavite za umak, a kuhano meso narežite na komade.
  3. Za umak od naranče vrlo kratko popecite Gussnel i šećer tek toliko da se otopi. Zatim dodajte narančin sok, malo naribane narančine korice i sve razrijedite s oko 300 ml procijeđene juhe.
  4. Umak kratko prokuhajte i po potrebi dosolite.

Posluživanje: Kuhano meso poslužite s umakom od naranče, a kao prilog poslužite kuhano povrće (krumpir, brokulu, mrkvu).

Savjet: U drugi dio juhe možete ukuhati fine rezance i posipati nasjeckanim peršinom.Prije pripreme obrežite masne dijelove kokoši i pod mlazom vode dobro očistite unutrašnjost kako vam se juha ne bi zamutila.

Red je za zimnicu

Zima, zima, e pa šta je...