Grofovski paprikaš
- Recept by coolinarika.com -Ovaj jelenji paprikaš nazvali smo grofovskim iako nas u Podravini uvjeravaju da su se njime češće gostili vrijedni poljodjelci i vinogradari nego vješti lovci. Danas ćete ga naći u redovitoj ponudi omiljene koprivničke pivnice “Kraluš”.

Priprema
Vino, ocat, klinčiće, borovice, vodu i malo soli kratko prokuhajte i ohladite. Jelenje meso operite, osušite, narežite na kocke i prelijte ohlađenom marinadom pa ostavite u marinadi 3-4 sata ili preko noći. Slaninu sitno nasjeckajte i na ulju kratko popecite, dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok luk ne omekša. Dodajte meso, crvenu papriku, naribanu mrkvu i ljutu papričicu. Meso polagano pirjajte uz zalijevanje marinadom i vodom. Dodajte senf, koncentrat rajčice i Vegetu, a kad meso omekša, u paprikaš umiješajte čašicu konjaka. Po potrebi dodajte kukuruzni škrob Gussnel Dolcela ili obično brašno koje ste prije toga razmutili u malo vode.
Posluživanje: Uz jelenji paprikaš poslužite prilog od krumpirova tijesta (rolade, valjuške, okruglice) ili palentu.
Savjet: Umjesto jelenjeg mesa za ovo jelo možete koristiti i neku drugu vrstu divljači, a sasvim dobro može vam poslužiti i goveđe meso.Kod pirjanja marinadu koristite racionalno kako bi vam umak na kraju bio dovoljno gust, a jelo ne bi bilo prekiselo.Ovo možete i zamrznutiZamrzavanje: Jelo podijelite na obroke, dobro ohladite i stavite u posude ili vrećice za zamrzavanje.Odmrzavanje: Jelo odmrznite samo toliko da se može izvaditi iz posude ili vrećice, stavite na malo vode i polako zagrijavajte.Trajnost: 60 do 90 dana.