Grofovski paprikaš

Ovaj jelenji paprikaš nazvali smo grofovskim iako nas u Podravini uvjeravaju da su se njime češće gostili vrijedni poljodjelci i vinogradari nego vješti lovci. Danas ćete ga naći u redovitoj ponudi omiljene koprivničke pivnice “Kraluš”.

  • 120 min
  • Srednje zahtjevno
Grofovski paprikaš

Sastojci

Za marinadu

  • 1 žlica borovica
  • 2-3 klinčića
  • 400 ml crnog vina
  • 1 žlica vinskog octa
  • 1 l vode

Priprema

  1. Vino, ocat, klinčiće, borovice, vodu i malo soli kratko prokuhajte i ohladite.
  2. Jelenje meso operite, osušite, narežite na kocke i prelijte ohlađenom marinadom pa ostavite u marinadi 3-4 sata ili preko noći.
  3. Slaninu sitno nasjeckajte i na ulju kratko popecite, dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok luk ne omekša.
  4. Dodajte meso, crvenu papriku, naribanu mrkvu i ljutu papričicu. Meso polagano pirjajte uz zalijevanje marinadom i vodom.
  5. Dodajte senf, koncentrat rajčice i Vegetu, a kad meso omekša, u paprikaš umiješajte čašicu konjaka.
  6. Po potrebi dodajte kukuruzni škrob Gussnel Dolcela ili obično brašno koje ste prije toga razmutili u malo vode.

Posluživanje: Uz jelenji paprikaš poslužite prilog od krumpirova tijesta (rolade, valjuške, okruglice) ili palentu.

Savjet: Umjesto jelenjeg mesa za ovo jelo možete koristiti i neku drugu vrstu divljači, a sasvim dobro može vam poslužiti i goveđe meso.Kod pirjanja marinadu koristite racionalno kako bi vam umak na kraju bio dovoljno gust, a jelo ne bi bilo prekiselo.Ovo možete i zamrznutiZamrzavanje: Jelo podijelite na obroke, dobro ohladite i stavite u posude ili vrećice za zamrzavanje.Odmrzavanje: Jelo odmrznite samo toliko da se može izvaditi iz posude ili vrećice, stavite na malo vode i polako zagrijavajte.Trajnost: 60 do 90 dana.

ŠEĆERU BAJ-BAJ

Jedna slatka briga manje