Guska na ražnju

Ovo svečano jelo, jednostavno za pripremanje, uvijek će biti rado viđeno na stolu (nadasve uz domaće priloge). Na ovaj način možete pripremati patke, piliće ili purice.

  • 150 min
  • Jednostavno
Guska na ražnju

Sastojci

  • 1 guska (oko 4,5 kg)
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica Vegete

Za premazivanje

  • 100 ml ulja
  • 200 ml bijelog vina
  • 1 žličica Vegete

Priprema

  1. Gusku dobro očistite, operite i posušite. Zatim je dobro premažite solju i Vegetom pa pustite neka odstoji, tj. neka se marinira nekoliko sati.
  2. Nakon toga gusku stavite na ražanj i polagano je pecite 2-3 sata. Tijekom pečenja gusku premazujte mješavinom vina, Vegete i ulja.

Posluživanje: Pečenu gusku narežite na komade i poslužite s mlincima, heljdinom kašom i krumpirom te odgovarajućom salatom, kiselim krastavcima, paprikom i sl.

Savjet: Neće puno izgubiti na okusu ako je pečete u pećnici, ali tijekom pečenja morate je neprestano prelijevati sokom od pečenja.Pripazite da tijekom pečenja temperatura ne bude previsoka. Pecite polako.

Čokolada

Zadovoljstvo na kvadrat