Vegeta

Vegeta univerzalna

Perkelt à la čarda

Blizak gulašu, ali profinjeniji, perkelt je vjerojatno jedno od najpoznatijih mađarskih jela. Može se pripremati od različitih vrsta mesa, a osobito je važna paprika, koja se ovdje koristi svježa i ukiseljena te sušena, cijela, narezana i mljevena.

  • 50 min
  • Srednje zahtjevno
  • 4 osobe
Perkelt à la čarda

Sastojci

Priprema

  1. Meso narežite na štapiće, luk na tanke listiće, očišćenu papriku na manje komadiće, a rajčicu, kojoj ste prethodno odstranili kožicu, na kocke.
  2. Na ugrijanom ulju propirjajte luk do svijetlo žute boje. Smanjite temperaturu, dodajte mljevenu papriku i odmah izmiješajte.
  3. Nakon toga dodajte meso, popecite ga, dodajte kajenski papar i sve pospite Vegetom. Zalijte malom količinom vode i pokriveno pirjajte. Povremeno promiješajte, a vodu dodajite po potrebi, i to uvijek u maloj količini.
  4. Kad meso napola omekša, umiješajte papriku i rajčicu, a na kraju možete po želji dodati žlicu brašna, koje ste razmutili u malo vode. Sve zajedno još kratko propirjajte.

Posluživanje: Kao prilog ovom jelu možete poslužiti originalne mađarske galuška trgance ili široke rezance.

Savjet: U zimsko doba možete umjesto svježe paprike u ovo jelo dodati konzerviranu kiselu papriku.

Mala tajna: Tajna perkelta je u pirjanju uz postupno dodavanje malih količina vode kako biste na kraju dobili nepreobilan i rijedak umak.

Napomena: Ovo možete i zamrznuti Zamrzavanje: Jelo ohladite i razdijelite u vrećice, ovisno o količini koju ste pripremili, zapakirajte i zamrznite. Odmrzavanje: Ostavite da se odmrzava nekoliko sati u hladnjaku, a zatim ga u posudi s malo vode zagrijavajte na umjerenoj temperaturi. Trajnost: 60 do 90 dana.

Nutritivne vrijednosti

Energetska vrijednost 407 kcal / 1.701 kJ
Masti 21,13 g
Ugljikohidrati 9,36 g
Vlakna 2,44 g
Bjelančevine 43,56 g
Sol 0,22 g
Vitamin A 5.793,12 μg
Vitamin D 18,00 μg
Vitamin C 181,56 mg
Niacin 17,03 mg
Kalij 925,67 mg
Fosfor 422,65 mg
Magnezij 57,81 mg
prikaži sve
Na 100 g proizvoda Izvor: Podravka d.d.
Mesoljupci

Nema tice do prasice!