Juha od junetine
- Recept by coolinarika.com -Za okrepu na početku ručka, ponudite juhu s junećim mesom, povrćem i začinima. Takva juha služi i kao temeljac za pripremu brojnih drugih jela, juha i umaka, stoga je napravite nešto više, ohladite i zamrznite.

Priprema
Oprano meso stavite u hladnu vodu i čim voda zakipi dodajte sol, list kupusa, celera, kelja, nekoliko zrna papra i luk koji ste prethodno popekli u tavi. Kuhajte oko 60 minuta, a zatim procijedite. U procijeđenu juhu vratite meso, dodajte očišćeno narezano korjenasto povrće, naribani muškatni oraščić, Vegetu i grančicu celera pa poklopite. Kad juha ponovo zavrije, smanjite temperaturu, pa lagano kuhajte oko 35 minuta. Od brašna, jaja i soli umijesite čvrsto tijesto. Oblikujte kuglu i naribajte je na krupniji dio ribeža. Kad je juha kuhana, meso izvadite, a u juhu ukuhajte taranu.
Posluživanje: Juhu pospite nasjeckanim peršinom i poslužite.
Savjet: Tarana je kuhana kada ispliva na površini juhe. Tijesto za taranu mora biti čvršće umiješano. Količina brašna u tijestu ovisi o veličini jajeta.Ovo možete i zamrznuti.Zamrzavanje: Juhu propasirajte nakon 2. koraka pripreme i stavite je u plastičnu posudu, te zamrznite. Meso možete zamrznuti zasebno u najlonskoj vrećici ili zajedno s juhom.Odmrzavanje: Posudu s juhom ostavite preko noći u hladnjaku, a kad je odmrznuta, prebacite je u posudu u kojoj ćete je prokuhati, a po želji ukuhajte taranu. Meso odmrznite u juhi ili zasebno preko noći u hladnjaku.Trajnost: 90 dana.