Svinjski file sa šparogama i pirjanim kupusom

Svinjski odresci sa šparogama i pirjanim kupusom dio su letonskog kulinarskog folklora. Nešto zahtjevnije pripreme, uz pirjani kupus s gljivama, Vegetom i kimom, sve su samo ne obični i dosadni.

  • 70 min
  • Srednje zahtjevno
Svinjski file sa šparogama i pirjanim kupusom

Sastojci

  • 3 žlice ulja
  • 100 g luka
  • 100 g mrkve
  • 2 češnja češnjaka
  • ½ žličice timijana
  • sol
  • 2 žličice Vegete
  • Vegeta Maestro crni papar mljeveni
  • 600 g svinjskog filea
  • 10 zelenih šparoga (iz staklenke)
  • 150 g slanine

Za prilog

  • 20 g sušenih gljiva
  • 500 g svježeg kupusa
  • 300 ml vrhnja
  • 2 žličice Vegete
  • 2 žličice kima
  • 1 žlica ulja

Priprema

  1. Na žlici ulja popecite nasjeckani luk, naribanu mrkvu i protisnuti češnjak. Dodajte timijan, sol, Vegetu i papar.
  2. Svinjski file zarežite po dužini, ali ne do kraja.
  3. Šparoge ocijedite. Po dužini ih položite na zarezani dio filea te po njemu rasporedite popečeno povrće.
  4. Zarezani dio stisnite pa nadjeveni file omotajte ploškama slanine i zavežite kuhinjskim koncem.
  5. Ovako pripremljeni file popecite u tavi na preostalom ulju.
  6. Nakon toga file stavite u pleh zajedno s masnoćom i nastavite peći u pećnici zagrijanoj na 200°C 20-ak minuta.
  7. Pečeni file izvadite iz pećnice, malo ohladite, maknite konac i narežite.
  8. Za prilog pirjani kupus pripremite na sljedeći način. Suhe gljive stavite u hladnu vodu da odstoje 5-10 minuta. Ocijedite ih i narežite.
  9. Kupus narežite na tanje trake.
  10. Na zagrijano ulje dodajte pripremljeni kupus, gljive, vrhnje, Vegetu, kim i pirjajte 10-ak minuta.

Posluživanje: Svinjski file poslužite uz pirjani kupus.

Savjet: Slaninu narežite na duže tanke ploške.

Jer riža nije samo rižoto

Proširi svoj kulinarski horizont