Kvas
- Recept by coolinarika.com -Lagana fermentacija voća, primjerice jabuka, krušaka ili grožđica, kvasac, ostaci kruha i 3-dnevno strpljenje bit će vam dostatno za ovo tradicionalno rusko piće niskog udjela alkohola. Osvježavajuće i uz to zdravo.

Priprema
Kruh narežite na kockice (2×2 cm) i osušite u pećnici tako da bude hrskav. Pripremljeni kruh prelijte kipućom vodom, dodajte šećer, malo ohladite, pa dodajte razmrvljeni kvasac te promiješajte. Posudu sa sadržajem pokrijte gazom i ostavite da vrije na sobnoj temperaturi 2 – 3 dana. Nakon toga sadržaj posude procijedite, dodajte grožđice i svježu metvicu.
Posluživanje: Ovako pripremljeni napitak čuvajte u hladnjaku i poslužite u ljetnim danima kao osvježavajuće piće ili kao sastojak hladnih ljetnih juha.
Savjet: Ostatku nakon cijeđenja dodajte još kruha i nastavite proces vrenja ispočetka.