Torta sa želeom od jabuka i kremom od vanilije s makom

Dekadentna slastica koja objedinjuje omiljene okuse jeseni dolazi u obliku torte sa želeom od jabuka i kremom od vanilije s makom. Uvjerite se sami da to što je riječ o slastici bez pečenje nimalo ne umanjuje njezinu raskoš. Zahvaljujemo blogerici Andrei Cukrov na ustupljenom receptu.

  • 60 min
  • Jednostavno
Torta sa želeom od jabuka i kremom od vanilije s makom

Sastojci

Za podlogu:

  • 120 g keksa s maslacem
  • 80 g oraha
  • prstohvat soli
  • 100 g maslaca

Za žele od jabuka:

Za kremu od vanilije i maka:

Priprema

  1. Za podlogu:
  2. Kekse, orahe i prstohvat soli sameljite u mlincu ili sjeckalici. Stavite ih u posudu, prelijte otopljenim maslacem i pomiješajte u kompaktnu smjesu.
  3. Dobivenu smjesu rasporedite na dno kalupa za tortu Ø 20 cm, kojeg ste obložili papirom za pečenje.Stražnjom stranom žlice utisnite i poravnajte smjesu formirajući tako podlogu za nadjeve.
  4. Odložite u hladnjak dok pripremate nadjeve.

Za žele od jabuka

  1. Ogulite jabuke i narežite na kockice.
  2. U većoj tavi rastopite maslac pa dodajte narezane jabuke, šećer, javorov sirup, cimet i đumbir.Pirjajte povremeno miješajući dok jabuke potpuno ne omekšaju.
  3. Usitnite jabuke štapnim mikserom u glatki pire.
  4. U zdjelici pomiješajte škrobno brašno Gussnel i 100 ml vode pa umiješajte u pire od jabuka.Kuhajte još nekoliko minuta.
  5. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi, a zatim rasporedite na pripremljenu podlogu od keksa i vratite u hladnjak da se potpuno ohladi i stisne.

Za kremu od vanilije s makom

  1. U zdjelici pomiješajte želatinu i 4 žlice vode te ostavite da nabubri.
  2. Odvojite 250 g slatkog vrhnja, dodajte mu Vanilin šećer i promiješajte. Stavite na umjerenu vatru i zagrijavajte dok ne zakuha, smanjite vatru i dodajte nabubrenu želatinu. Nastavite zagrijavati dok se želatina potpuno ne rastopi, maknite s vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  3. Krem sir pomiješajte sa šećerom u prahu pa sve mikserom izradite u glatku smjesu. Dodajte preostalih 250 g vrhnja i nastavite miješati mikserom dok se ne zgusne. Umiješajte ohlađenu mješavinu vrhnja s želatinom i zrna maka.
  4. Još jednom sve dobro izmiješajte pa prelijte preko želea od jabuka. Vratite sve u hladnjak i ostavite da se dobro stisne, najbolje preko noć.

Posluživanje: Ohlađenu tortu pažljivo izvadite iz kalupa, ukrasite čipsom od jabuka i orasima pa poslužite. 

Savjet: Za žele od jabuka su pogodne sorte kiselkastih jabuka poput Granny Smith.

Puding

Zadrhtite od uzbuđenja