Kuhane artičoke
- Recept by coolinarika.com -Artičoku su osobito uzgajali u Dalmaciji, oko Zadra i Splita, te je već kuhanu i začinjenu obožavali kao vrhunsku deliciju. Od nje su pravili i gorkaste likere i lijekove.

Priprema
Artičoke operite, očistite vanjske listove, odrežite stabljiku i oštre vrhove preostalih listova. Kratko ih prokuhajte u slanoj vodi s malo limunovog soka. Ocijedite ih, malo raširite listove, pa ih posložite u posudu jednu do druge, tako da stoje uspravno. Prelijte ih uljem, posolite, dobro popaprite svježe mljevenim paprom i zalijte s dovoljno hladne vode da potpuno budu pokrivene. Ostavite da se kuhaju oko sat i pol, da voda skoro ispari kako bi se na kraju kuhale u vlastitom soku i ulju. Priprema umaka: izmiješajte žličicu senfa s vinskim octom, pa postepeno umiješajte maslinovo ulje i na kraju dodate malo šećera, nasjeckani češnjak i peršin, sol i papar.
Posluživanje: Na tanjur prvo stavite malo umaka, a zatim kuhane artičoke, i poslužite odmah.
Savjet: Po želji, u umak dodajte narezani vlasac i kapare.