Kuhane artičoke

Artičoku su osobito uzgajali u Dalmaciji, oko Zadra i Splita, te je već kuhanu i začinjenu obožavali kao vrhunsku deliciju. Od nje su pravili i gorkaste likere i lijekove.

  • 100 min
  • Srednje zahtjevno
Kuhane artičoke

Sastojci

Za umak

Priprema

  1. Artičoke operite, očistite vanjske listove, odrežite stabljiku i oštre vrhove preostalih listova.
  2. Kratko ih prokuhajte u slanoj vodi s malo limunovog soka. Ocijedite ih, malo raširite listove, pa ih posložite u posudu jednu do druge, tako da stoje uspravno.
  3. Prelijte ih uljem, posolite, dobro popaprite svježe mljevenim paprom i zalijte s dovoljno hladne vode da potpuno budu pokrivene.
  4. Ostavite da se kuhaju oko sat i pol, da voda skoro ispari kako bi se na kraju kuhale u vlastitom soku i ulju.
  5. Priprema umaka: izmiješajte žličicu senfa s vinskim octom, pa postepeno umiješajte maslinovo ulje i na kraju dodate malo šećera, nasjeckani češnjak i peršin, sol i papar.

Posluživanje: Na tanjur prvo stavite malo umaka, a zatim kuhane artičoke, i poslužite odmah.

Savjet: Po želji, u umak dodajte narezani vlasac i kapare.

Red je za zimnicu

Zima, zima, e pa šta je...