Dalmatinska goveđa juha

Južna će Hrvatska mnogo rjeđe od sjeverne kuhati kokošju, a u goveđu će obvezno dodati i rajčicu. I najprozračnije će dalmatinske juhe biti aromatične i snažne, a u njih će se ukuhati maštovito oblikovana tjestenina.

  • 140 min
  • Srednje zahtjevno
Dalmatinska goveđa juha

Sastojci

Priprema

  1. U lonac nalijte mlaku vodu i stavite kuhati meso.
  2. Čim juha zakipi, dodajte sol, očišćeno korjenasto povrće (celer, mrkva i peršin), nekoliko zrna papra i luk, koji ste prethodno raspolovili i popekli na štednjaku.
  3. Nakon toga dodajte rajčicu, oguljeni krumpir, list kupusa, Vegetu i celerov list, pa poklopite. Kad juha ponovno zakipi, smanjite temperaturu, pa lagano kuhajte otprilike dva sata.
  4. Kad je meso mekano, ulijte malo hladne vode da se juha razbistri. Meso izvadite, a juhu procijedite kroz gušće cjedilo, pa u nju ukuhajte rižu ili tjesteninu.

Posluživanje: Juhu možete poslužiti toplu, uz dodatak narezanog mesa i povrća.

Savjet: Kako bi juha ostala bistra, meso za juhu prethodno kratko prokuhajte (blanširajte), pa isperite pod tekućom vodom i pripremajte dalje prema receptu.

Jer riža nije samo rižoto

Proširi svoj kulinarski horizont