Marinirani patlidžani i tikvice

Specijalitet toskanske kuhinje ljetno je osvježenje od tipičnih plodova Sredozemlja. Osim što je nesvakidašnje, jednostavno i ukusno, vrlo je praktično budući da u hladnjaku može stajati i više dana. Izuzetno je prikladno uz meso s roštilja.

  • 45 min
  • Jednostavno
Marinirani patlidžani i tikvice

Sastojci

  • 500 g tikvica
  • sol
  • 100 ml mješavine maslinova i suncokretova ulja
  • 4 češnja češnjaka
  • svježi bosiljak
  • 400 g patlidžana

Za marinadu

  • 200 ml vinskog octa
  • 150 ml vode
  • 2 male crvene papričice
  • 1 žlica Vegete

Priprema

  1. Tikvice i patlidžane očistite i narežite na 0, 5 cm debele ploške.
  2. Posolite ih, ali patlidžane nešto prije, da bi sol iz njih izvukla gorkasti sok. Zatim ih dobro osušite upijajućim papirom. Češnjak narežite na tanke ploškice, a papričicu na kolutiće.
  3. Na nauljeni lim posložite tikvice i patlidžane u jednom sloju, po površini ih malo nauljite i stavite peći u pećnicu na 220°C oko 15 minuta.
  4. Pečene patlidžane i tikvice posložite u zdjelu, a svaki red posipajte listićima češnjaka.
  5. Ocat, vodu, papričicu i Vegetu prokuhajte i vruće prelijte preko povrća. Pospite listićima svježeg bosiljka i pokriveno ostavite da odstoji preko noći.

Posluživanje: Marinirane patlidžane i tikvice možete poslužiti kao samostalan obrok ili kao prilog uz razna jela.

Savjet: Ovako pripremljeno povrće možete čuvati nekoliko dana u hladnjaku. Posluženo uz kriške ili kocke bijelog ovčjeg sira i koju plošku pršuta, bit će lijep i ukusan, pravi mediteranski obrok.

Cool lica grahorica

Superhrana koju dobro poznajete