Biftek s Roquefortom

Profinjeno jelo za gurmane željne novih okusa! Odmah ćemo vas upozoriti da priprema zahtijeva oko sat vašeg vremena, ali za revanš, odvojite toliko i za polagano uživanje. Slow food u punom sjaju!

  • 60 min
  • Srednje zahtjevno
Biftek s Roquefortom

Sastojci

  • 100 ml bijelog suhog vina
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 žličica Vegete
  • 4 bifteka (svaki oko 125 g)

Za aromatični sir

  • 50 g luka kozjaka (može i crveni)
  • 50 g maslaca
  • 150 g sira Roquefort
  • 2 žlice fino nasjeckanih oraha
  • 1 žlica narezanog svježeg vlasca

Priprema

  1. Za aromatični sir, luk očistite i sitno narežite. Na trećini zagrijanog maslaca popecite luk.
  2. Sir, orahe, vlasac, papar, pirjani luk i drugu trećinu maslaca dobro izradite rukama te oblikujte valjak.
  3. Zamotajte ga u aluminijsku foliju i ostavite u hladnjaku dok se masa ne stvrdne.
  4. Zagrijte preostali maslac, pa odreske popecite sa svake strane 3-4 minute.
  5. Nastavite ih pirjati, uz lagano podlijevanje vodom, dok ne omekšaju. Pečene odreske izvadite iz tave i stavite na toplo mjesto.
  6. Umaku od pečenja dodajte Vegetu, vino i vrhnje, pa kuhajte oko 2 minute.
  7. Odreske vratite u tavu s umakom i kratko prokuhajte oko 1 minutu. Na svaki odrezak stavite plošku aromatičnog sira i držite u tavi sve dok se ne počne lagano topiti.

Posluživanje: Odreske odmah poslužite na zagrijanim tanjurima s umakom i kuhanim mahunama.

Savjet: Umjesto sira Roquefort, možete upotrijebiti bilo koji drugi sir s plavom plijesni.

Masline

Cure sline od masline