Kukuruzna zlevanka s makom

Ovaj starinski kolač kontinentalne Hrvatske nikako ne treba zaboraviti! Zagorska je zlevanka jednostavna, a ova međimurska obogaćena je slatkim nadjevom od maka.

  • 80 min
  • Srednje zahtjevno
Kukuruzna zlevanka s makom

Sastojci

Za nadjev

Za preljev

  • 200 ml kiselog vrhnja

Za posipavanje

  • šećer u prahu

Priprema

  1. Kvasac razmutite u malo mlijeka, u koje ste dodali žličicu šećera, i ostavite da se diže oko 5 minuta.
  2. Kukuruzno i oštro brašno pomiješajte, dodajte šećer, sol, ulje, jaja, mlijeko, vrhnje, limunovu koricu i dignuti kvasac, promiješajte i ostavite stajati 15 minuta.
  3. Mak sameljite, šećer i vanilin šećer pomiješajte i prelijte vrelim mlijekom.
  4. Polovicu dignute smjese rasporedite po nauljenoj tepsiji (vel. 22×36 cm), rasporedite pripremljeni mak i pokrijte ostatkom tijesta.
  5. Tijesto prelijte vrhnjem i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 45 minuta.

Posluživanje: Poslužite posuto šećerom u prahu.

Savjet: Zlevanku možete poslužiti toplu, ali i hladnu.

Žitarice

Vrijedne vaše pažnje