Juha s jetrenim okruglicama (Leberknödelsuppe)

Juha s jetrenim okruglicama vjerojatno se udomaćila i u vašoj kuhinji; gotovo sigurno ako živite u sjevernom dijelu Hrvatske. Radi li se o nedjeljnom ručku ili kakvoj svečanijoj prigodi, juhica će napraviti savršen uvod u ono što slijedi.

  • 45 min
  • Srednje zahtjevno
Juha s jetrenim okruglicama (Leberknödelsuppe)

Sastojci

  • 1 l juhe od mesa (tafelspitza)

Za jetrene okruglice

  • 200 g goveđih jetara
  • 2 jaja
  • 20 g maslaca
  • 40 g luka
  • 250-300 ml mlijeka
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • ½ žličice suhog mažurana
  • ½ žličice Vegeta Maestro crnog papra mljevenog
  • 120 g malo starog peciva (2 žemlje) ili kruha
  • 2 žličice Vegete

Priprema

  1. Goveđa jetra očistite od žilica, a zatim sameljite strojem za mljevenje mesa.
  2. Žemlje narežite na kockice, prelijte mlijekom i ostavite neka stoje 10-15 minuta, a zatim ocijedite.
  3. Na maslacu kratko popecite nasjeckani luk i ohladite. U dublju posudu stavite pripremljena jetra, žemlje, razmućena jaja, papar, mažuran, peršin, popečeni luk i Vegetu.
  4. Sve dobro izmiješajte, a po potrebi dodajte 2-3 žlice krušnih mrvica te ostavite neka stoji 10-15 minuta.
  5. Oblikujte okruglice srednje veličine i stavite kuhati u blago posoljenu kipuću vodu 15-ak minuta.

Posluživanje: Kuhane okruglice poslužite u vrućoj goveđoj juhi.

Savjet: Juhu možete pripremiti i s Goveđom kockom tako da u litru kipuće vode dodate 2 goveđe kocke i kuhate pet minuta.

PASTA

Zbogom sjeckanju i neugodnim mirisima