Domaći medenjaci

Prema drevnim običajima, med i proizvode od meda treba jesti u zimsko vrijeme kako bi u novoj godini bilo sve slatko ili, kao što kažu u Slavoniji, kako bi čovjek cijele godine govorio medenim riječima.

  • 90 min
  • Srednje zahtjevno
Domaći medenjaci

Sastojci

Za premazivanje

  • bjelanjak

Priprema

  1. Prašak za pecivo ravnomjerno dodajte brašnu, pa zajedno s maslacem narezanim na listiće dobro izmrvite.
  2. Dodajte šećer, jaja, rum, mljevene orahe, cimet, med, ribani muškatni oraščić, naribanu limunovu koricu i sve dobro izradite.
  3. Tijesto mora odstajati na hladnome mjestu najmanje 1 sat, a zatim oblikujte veće valjke koje ćete izrezati na ravnomjerne komade veličine oraha.
  4. Oblikujte kuglice, složite ih na namašćeni lim, malo spljoštite, premažite bjelanjkom i ukrasite polovicom badema ili oraha. Pecite na temperaturi od 220°C oko 15 minuta.

Posluživanje: Medenjake poslužite uz tople napitke.

Savjet: Domaće medenjake možete ukrasiti kao na slici na sljedeći način.Bjelanjak istucite u snijeg, dodajte mu 200 g šećera u prahu i nastavite miješati da se šećer otopi. Na kraju umiješajte sok od ½ limuna. Dio bijele glazure možete obojiti prehrambenim bojama. Smjesu stavite u malu slastičarsku vrećicu ili tuljac načinjen od papira za pečenje s malim otvorom.Kad se medenjaci ohlade ukrasite ih šarenim glazurama i ostavite da se ukrasi osuše.

Jer riža nije samo rižoto

Proširi svoj kulinarski horizont