Mille feuille na drugačiji način

Najpoznatije činjenice vezane uz klasični mille feuille su da je francuski desert, priprema se s lisnatim tijestom i u prijevodu znači tisuću listova. Nekima je još poznat i pod nazivom Napoleon, a mi predlažemo da ga isprobate na malo drugačiji način.

Mille feuille na drugačiji način

Sastojci

  • 1 kg svježeg lisnatog tijesta (4 pakiranja po 250 g)
  • 30 g šećera u prahu
  • 1 Dolcela Krema za kremšnite
  • 800 ml mlijeka
  • svježe voće po želji (borovnice, ribiz, jagode...)

Priprema

  1. Pećnicu zagrijte na 180°C.
  2. Veliki lim za pečenje (Ø 40×30 cm) okrenite naopako i na njega stavite papir za pečenje.
  3. Iz razvaljanog lisnatog tijesta izrežite krugove Ø 8-10 cm.
  4. U polovici krugova izrežite još jedan maleni kružić, kao otvor.
  5. Krugove složite na papir za pečenje, prekrijte drugim papirom, pa poklopite drugim velikim limom za pečenje koji služi kao uteg da se tijesto ne digne za vrijeme pečenja.
  6. Pecite oko 15 minuta tj. dok kružići ne dobiju lijepu zlatnu boju, a zatim izvadite.
  7. Nakon toga uključite samo gornji grijač pećnice.
  8. Pečene krugove koji imaju otvor pospite šećerom u prahu, složite natrag na lim obložen papirom za pečenje i pecite da se šećer karamelizira. Budite pažljivi, za ovo treba samo 1-2 minute.
  9. Izvadite ih i ostavite da se ohlade.
  10. Za kremu, u hladno mlijeko dodajte mješavinu za kremu i električnom miješalicom lagano promiješajte.
  11. Nastavite miješati 3 minute (najvišom brzinom) da dobijete kremu željene gustoće.
  12. Kremu odmah nanesite na krugove bez otvora, po njoj rasporedite voće pa poklopite krugom s otvorom.

Posluživanje: Poslužite odmah ili ostavite u hladnjaku do posluživanja. (za 16 kom)

Savjet: Kada pečete krugove koji su pošećereni, bitno je da budu u gornjoj trećini pećnice (bliže gornjem grijaču) da se lijepo karameliziraju.

Ajvar

Razmazi svoje nepce