Lokarda u škartocu
- Recept by coolinarika.com -File ribe grilamo na žaru, pečemo u tavici, kuhamo u loncu, poširamo u mlijeku ili pak sirovo meso ribe marinirano u ulju. Ova varijanta dolazi iz škartoca i apsolutno prednjači nad prethodnim tehnikama jer se sve dešava u jednom malom paketiću i zadržava sve sokove unutar papira za pečenje.

Priprema
Izrežite papir za pečenje veličine i oblika pleha za pećnicu (× 4 za svaku osobu jedan škartoc). Pripremite povrće za škartoc: redom tikvicu i krumpir narežite na tanje ploške, papriku narežite na trakice ili trokute. Ribu očistite i isfiletirajte . U posudi zagrijte 500 ml vode, dodajte Vegetu Natur Mediteran i kuhajte temeljac dok ga ne reducirate na pola. Dodajte sitno narezani svježi peršin. Po potrebi zgusnite Gussnelom razmućenim u malo vode i kad ste dobili umak, stavite ga na stranu. Na pripremljeni papir za pečenje stavite dio narezanog povrća, te cherry rajčice, crne masline, kapare i preko njega dva fileta ribe. Zalijte s malo pripremljenog umaka i papiru za pečenje umotajte rubove tako da stvorite vakuum tijekom pečenja. Tako zamotan škartoc stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C. Nakon 15 -18 minuta u pećnici škartoc izvadite, stavite ga na tanjur za posluživanje i otvorite.
Posluživanje: Poslužite jelo u škartocu.
Savjet: Povrće koje zahtijeva dužu termičku obradu kao npr. krumpir prethodno kratko blanširajte da omekša (samo ako ga želite u većoj veličini).Na isti ovakav način u masnom papiru možete pripremiti i piletinu. Ribu zamijenite piletinom, a ostatak s povrćem je isti. Za piletinu će trebati duže vremena da se ispeče, pa prema tome možete koristiti i tvrđe povrće.Pripazite na paru prilikom otvaranja škartoca, mogla bi vas opeći.