Jelenje pečenje
- Recept by coolinarika.com -Jelenje pečenje s crnim vinom, borovnicama, narančom i austrijskom rakijom pravi je specijalitet za blagdansko okupljanje.

Priprema
Jelenji but nadjenite slaninom (nabodite i utisnite štapiće špeka), zatim posolite i popaprite. U posudi za pečenje zagrijte ulje i meso zapecite sa svih strana, a zatim ga izvadite. Na kockice narezano povrće (mrkvu, celer, luk, poriluk) i sitno nasjeckani češnjak popirjajte u masnoći od pečenja. Dodajte koncentrat rajčica, zalijte crvenim vinom, zatim dodajte borovnice i temeljac. Podlijte vodom, vratite meso, pokrijte i pirjajte sve zajedno oko sat vremena uz povremeno okretanje. Omekšalo meso izvadite iz umaka i ostavite na toplom. Umak procijedite kroz sitno cjedilo, dodajte sok od naranče i rakiju. Umak maknite s vatre, dodajte vrlo hladan maslac i miješajte da se otopi i dobijete umak.
Posluživanje: Meso narežite i poslužite s njokima, umakom i salatom.
Savjet: Divljač je meso koje je dobro prije pripreme držati u marinadi kako bi omekšalo. Osnovni sastojci marinade su ocat, crno vino, lovor, crni papar u zrnu, češnjak, korjenasto povrće. Vrlo je važno da marinade nema premalo, te da meso u marinadi povremeno okrenete kako bi svi dijelovi ravnomjerno omekšali.Osim divljači na isti način možete pripremiti i junetinu.Ako jelu tijekom kuhanja dodajete različite tekućine, nemojte ih miješati s vinom. Vino dodajte na početku I pustite da u potpunosti ispari prije nego u dodate temeljac ili počnete podlijevati vodom. U suprotnom alkohol neće ispariti i jelo neće imati aromu koju priželjkujete.