Jelenje pečenje

Jelenje pečenje s crnim vinom, borovnicama, narančom i austrijskom rakijom pravi je specijalitet za blagdansko okupljanje.

  • 100 min
  • Srednje zahtjevno
Jelenje pečenje

Sastojci

Priprema

  1. Jelenji but nadjenite slaninom (nabodite i utisnite štapiće špeka), zatim posolite i popaprite.
  2. U posudi za pečenje zagrijte ulje i meso zapecite sa svih strana, a zatim ga izvadite.
  3. Na kockice narezano povrće (mrkvu, celer, luk, poriluk) i sitno nasjeckani češnjak popirjajte u masnoći od pečenja.
  4. Dodajte koncentrat rajčica, zalijte crvenim vinom, zatim dodajte borovnice i temeljac.
  5. Podlijte vodom, vratite meso, pokrijte i pirjajte sve zajedno oko sat vremena uz povremeno okretanje.
  6. Omekšalo meso izvadite iz umaka i ostavite na toplom.
  7. Umak procijedite kroz sitno cjedilo, dodajte sok od naranče i rakiju.
  8. Umak maknite s vatre, dodajte vrlo hladan maslac i miješajte da se otopi i dobijete umak.

Posluživanje: Meso narežite i poslužite s njokima, umakom i salatom.

Savjet: Divljač je meso koje je dobro prije pripreme držati u marinadi kako bi omekšalo.  Osnovni sastojci  marinade su ocat, crno vino, lovor, crni papar u zrnu, češnjak,  korjenasto povrće. Vrlo je važno da marinade nema premalo, te da meso u marinadi povremeno okrenete kako bi svi dijelovi ravnomjerno omekšali.Osim divljači na isti način možete pripremiti i junetinu.Ako jelu tijekom kuhanja dodajete različite tekućine, nemojte ih miješati s vinom. Vino dodajte na početku I pustite da u potpunosti ispari prije nego u dodate temeljac ili počnete podlijevati vodom. U suprotnom alkohol neće ispariti i jelo neće imati aromu koju priželjkujete.

Red je za zimnicu

Zima, zima, e pa šta je...