Osnovana Zaklada "Zlata Bartl"

Profesorica Zlata Bart vodila je Podavkin tim koji je davne 1958. godine izumio Vegetu koja se danas prodaje na svim naseljenim kontinentima svijeta. U čast profesorici Zlati Bartl Podravka je osnovala zakladu koja nosi njeno ime, a za cilj ima poticati i financirati znanstveni i istraživački rad dodiplomskih i poslijediplomskih studenata, državljana Republike Hrvatske.

Uprava Podravke d.d. na svojoj je sjednici održanoj 18. listopada donijela odluku o osnivanju Zaklade "Zlata Bartl" koja će poticati i financirati stvaralački i inovativni, znanstveno-istraživački rad studenata dodiplomskih i poslijediplomskih studija, državljana Republike Hrvatske.

Profesorica Zlata Bartl vodila je Podravkin tim koji je davne 1958. godine stvorio Vegetu, najpoznatiji Podravkin brand koji se danas prodaje na svim naseljenim kontinentima svijeta. Zlata Bartl rođena je u veljači 1920. godine u mjestu Dolac u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu je završila pučku školu i gimnaziju, a nakon toga, 1938. godine u Zagrebu je upisala tadašnji Mudroslovni (filozofski) fakultet. Po završetku studija, 1942. godine, stekla je zvanje profesorice kemije, fizike, matematike, meteorologije i mineralogije. Uz materinji jezik, prof. Bartl govori još engleski, njemački, talijanski i francuski. Počela je raditi kao profesorica na školi u Sarajevu, a 1955. godine zaposlila se u Podravki. Tijekom 1958. godine predvodila je Podravkin tim stručnjaka iz čijih je laboratorija iznikla Vegeta koja je doživjela ogroman uspjeh ne samo na domaćem tržištu, nego i na inozemnim tržištima. Profesorica Bartl dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, a ipak, kao što sama kaže: "Najveće mi je priznanje i zadovoljstvo što je dobar proizvod - Vegeta - uz zalaganje komercijalne, tehničke kontrole i drugih službi postala i velik proizvod."

Odluku o osnivanju Zaklade s imenom profesorice Zlate Bartl potpisao je predsjednik Uprave Podravke d.d. Darko Marinac prilikom radnog posjeta delegacije Vlade Republike Hrvatske predvođene premijerom Ivicom Račanom. Osnovnu imovinu Zaklade činit će novčana sredstva u visini 400.000 kuna koja ulaže Podravka, a ostala će se sredstva prikupljati u obliku donacija pravnih i fizičkih osoba te drugim aktivnostima u skladu s odredbama Zakona o zakladama i fundacijama. Nakon potpisivanja Odluke o osnivanju Zaklade "Zlata Bartl" predsjednik Vlade Ivica Račan i predsjednik Uprave Podravke Darko Marinac posjetili su profesoricu Zlatu Bartl u njenom domu u Koprivnici.