Posjet Krašu i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu

Društvo kemičara i tehnologa Koprivnica organiziralo je jesensku, jednodnevnu stručnu ekskurziju 14. studenog, u Tvornicu Kraš i Zavod za procesno inženjerstvo na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Posjet Krašu i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetuPrema dobro prihvaćenoj tradiciji Društvo kemičara i tehnologa Koprivnica organiziralo je jesensku, jednodnevnu stručnu ekskurziju u četvrtak, 14. studenog, u Tvornicu Kraš i Zavod za procesno inženjerstvo na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Posjet je započeo u našoj najpoznatijoj tvornici čokolade Krašu, koja je prema riječima domaćina,  izrasla iz tvornica Union i Bizjak te drugih manjih proizvođača konditorskih proizvoda. Union je osnovan davne 1911. kao prvi industrijski proizvođač čokolade u jugoistočnoj Europi, a koliko je bio uspješan govori i činjenica da je svoje proizvode prodavao čak i na bečkom dvoru. Isto tako uspješna je bila i Tvornica Bizjak koja je od 1923. proizvodila dvopek, kekse i vafle. Godine 1950. dolazi do ujedinjenja kompanija u tvrtku naziva Josip Kraš. Od tada se tvornica usmjerava na proizvodnju sve tri grupe konditorskih proizvoda: kakao proizvodi, keksi i vafli te bombonski proizvodi. Kraš je odličan primjer kako se na temeljima originalnih, starih receptura i ulaganjem u modernizaciju proizvodnje nadograđuje znanje temeljem kojeg se iz godine u godinu povećava ponuda proizvoda koje plasiraju diljem svijeta. Kraš ujedno i vlasnik je Mire, tvornice keksa i vafla u Prijedoru, BIH i Karoline, tvornice za proizvodnju keksa, vafla i slanica, iz Osijeka.

Posjet Krašu i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetuPosjeta pogonima za proizvodnju čokolade, keksa i vafla i bombona odvijala se u tri grupe, prilikom čega je, očekivano, najveći interes bio za posjet pogonu „Bombonijera“  -  proizvodnja čokolada i bombonijera. Posjetitelji su imali priliku upoznati tehnologiju proizvodnje čokolade, koji se sastojci dodaju u proizvode, praćenje njihove kvalitete i porijeklo, a na kraju je uslijedio „težak“ zadatak kušanja i ocjenjivanja krajnjih proizvoda. Manje grupe su posjetile pogone za proizvodnju keksa i vafla, gdje su se upoznali sa postupkom proizvodnje poznatih Petit keksa, Domaćice i Čoko napolitanki, te pogon za proizvodnju bombona, koji uključuje proizvodnju tvrdih bombona, karamela i desertnih i žele bombona ili poznatijih kao Mentol bomboni, Kiki voćne karamele i Bananko.

Uslijedilo je zajedničko sudjelovanje na redovitoj Tribini četvrtkom, u okviru koje je predsjednica DKTK i direktorica službe Regulatorni poslovi, dr.sc. Nada Knežević održala predavanje na temu „Genetski modificirana hrana- sedamnaest godina poslije“.

Posjet Krašu i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetuProgram se dalje nastavio posjetom Zavodu za procesno inženjerstvo na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, gdje su prof. Mladen Brnčić i njegovi suradnici vrlo iscrpno objasnili rad poluindustrijskog laboratorija te mogućnosti primjene njihovih istraživanja u prehrambenoj industriji. Članovi su imali jedinstvenu priliku upoznati se sa radom brojnih uređaja i korištenja raznih tehnika u proizvodnji prehrambenih proizvoda: kako ultrazvukom učinkovito emulgirati vodu i ulje te pospješiti ekstrakciju, kako pod visokim tlakom sterilizirati krastavce, kako se vrši procjena teksture raznih namirnica, zanimljivosti malog pogona za destilaciju i razne druge uređaje i njihove moguće primjene.

Poslije posjete PBF-u članovi su imali priliku prošetati centrom Zagreba gdje su od turističkog vodiča saznali razne poznate i manje poznate činjenice o našem glavnom granu. Posjet Zagrebu završio je u kazalištu glumačke družine Histrioni na predpremijeri predstave „Bunjevački blues“.