DKTK organizirao stručnu ekskurziju u Karlovac
Tijekom ekskurzije članovi DKTK posjetili su Karlovačku pivovaru i Veleučilište u Karlovcu.
Društvo kemičara i tehnologa Koprivnica organiziralo je u petak, 26. listopada za svoje članove stručno-edukativnu ekskurziju u Karlovac tijekom koje su posjetili Karlovačku pivovaru i Veleučilište u Karlovcu.
Posjet je
započeo u Karlovačkoj pivovari čije novo razdoblje u bogatoj povijesti
započinje 2003. godine kada Pivovara postaje članicom HEINEKEN kompanije,
vodećeg proizvođača piva u Europi.
Pivovara
proizvodi oko milijun hektolitara piva godišnje, a svoje proizvode izvozi u Australiju, Austriju, BIH,
Kanadu, Njemačku, SAD, Švedsku, Švicarsku, Mađarsku i Japan.
Obilaskom
Pivovare od varionice preko fermentacije
do punionice, članovi društva upoznali su se s procesom proizvodnje piva koje
su na kraju imali priliku i degustirati. U postupku proizvodnje koriste se
najkvalitetniji ječam i kukuruzna krupica s hrvatskih polja što ima značajnu
ulogu u gospodarskom i društvenom
osnaživanju zajednica i lokalnih poljoprivrednika.
Stalnim
ulaganjem u svoje marke, tehnologiju i ljude postiže se vrhunska kvaliteta i
zadovoljstvo potrošača, kupaca i zaposlenika. Tijekom 2011. ukupna potrošnja
energije Karlovačke pivovare smanjila se za više od 8%, potrošnja toplinske
energije za 10%, električne energije za 5%, dok se potrošnja vode smanjila za
6% po hektolitru proizvedenog piva. Ovi su rezultati postignuti konkretnim
akcijama, kao što su ulaganja u tehnologiju i pivovaru, edukaciju zaposlenika i
unapređenje internih postupaka i procedura kompanije.
Karlovačka
pivovara ima i vlastiti pročistač otpadnih voda koji je trenutačno u fazi
testiranja (mehaničko čišćenje i neutralizacija). Tijekom 2012. godine
anaerobno čišćenje počet će proizvoditi bioplin.
Nakon Pivovare uslijedio je posjet Veleučilištu u Karlovcu koje ove godine slavi 15 godina postojanja. Kroz niz odjela proveli su nas profesori i asistenti Veleučilišta nakon čega smo imali priliku susresti se i s dekanom Veleučilišta. Poseban interes pobudio je odsjek za lovstvo s bogatom zbirkom eksponata kao i laboratorij za strojarstvo u kojem smo između ostalog imali priliku vidjeti 3D printer kao i njegove fantastične mogućnosti. U Odsjeku za pivarstvo upoznati smo s tehnologijom piva, dok su u Odsjeku za mljekarstvo članovi imali priliku i degustirati izvrsne sireve proizvedene u laboratoriju Veleučilišta.
Nakon kratke šetnje i razgledavanja Karlovca, poznatog kao grada na četiri rijeke, uslijedio je odlazak u Rastoke u pratnji turističkog vodiča. Rastoke su slikovito mjestašce nedaleko grada Slunja poznato po svojim rijekama, malim jezerima i slapovima, kao i po takozvanim mlinicama - žličarima koje su građene tako da se u njima koristi nekoliko mlinskih kamenova za razne vrste meljave. Najstarije mlinice datiraju iz 17. stoljeća, a jednu smo imali prilike razgledati te kupiti netom samljeveno brašno.