9. Stručni skup Okoliš i zdravlje i obilježavanje 30. godišnjice DKTK

Društvo kemičara i tehnologa Koprivnica ove godine proslavlja 30. godina kontinuiranog djelovanja u svojoj sredini, a i šire. Izraslo pod okriljem Podravke, a osnovano je s plemenitim ciljem - promoviranja i razvoja kemijske inženjerske struke, prehrambene tehnologije, biotehnologije, nutricionizma, farmacije te drugih srodnih struka važnih u mnogim granama industrije.

Visoko postavljeni ciljevi izvrsnosti u stručnom radu, razmjeni i usavršavanju znanja kroz znanstveno-stručne skupove, povezivanje sa brojnim stručnjacima u zemlji i inozemstvu tijekom tri desetljeća postojanja Društva, bili su i ostali glavni prioritet.

Poštujući ove vrijednosti, obilježavanje 30. obljetnice upriličeno je u istom tom duhu, predavanjima u okviru 9. stručnog skupa  „Okoliš i zdravlje“, koji se održao 05. srpnja u Podravki. Skup „Okoliš i zdravlje“ već 9. godinu zaredom organizira Društvo u suradnji sa Hrvatskom gospodarskom komorom, Županijskom komorom Koprivničko-križevačke županije, a tom prilikom kao predavači pozvani su znanstvenici s Naučnog instituta Novi Sad, Hrvatskog veterinarskog instituta, Sveučilišta Sjever i Ministarstva poljoprivrede.

Stručni skup i obilježavanje obljetnice započelo je pozdravnim govorom članica Uprave Podravke, gđa. Ljiljana Šapina, koja je u svom obraćanju sudionicima skupa, čestitala Društvu kemičara i tehnologa Koprivnica ovu značajnu obljetnicu te naglasila važnost i potrebu suradnje akademske i stručne zajednice u razvoju novih strategija, a na korist i dobrobit struke i stručnjaka, te industrija u kojima oni djeluju. Sudionike skupa pozdravio je i prof. dr.sc. Ante Jukić, predsjednik Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa koji je čestitao obljetnicu i istaknuo Društvo kao odličan, ali rijedak primjer u Hrvatskoj za promicanje struke, stručnog usavršavanja i neprekinute aktivnosti već tri desetljeća. Predsjednica Društva, dr.sc. Nada Knežević, zaželjela je dobrodošlicu predavačima i sudionicima, predstavivši rad i aktivnosti Društva tijekom 30. godina njegovog postojanja te se zahvalila podupirateljima koji su ih pratili sve ove godine.

Nakon uvodnog programa, svečanost obilježavanja 30. godišnjice nastavila se nizom predavanja sa širokim rasponom tema, od prehrambene tehnologije, mikrobiologije i kemije, te područja zakonodavstva vezanog za obilježavanje hrane i zaštićenih oznaka kvalitete.

Prof. dr. sc. Aleksandra Torbica iz Naučnog instituta za prehrambene tehnologije Novi Sad, Srbija sa predavanjem „Kreiranje proizvoda na bazi alternativnih žita“. Sljedeća dva predavanja bavila su se uvijek aktualnom i zanimljivom temom mikotoksina u hrani, koja unatrag nekoliko godina uvelike zaokuplja poljoprivrede proizvođače, prerađivače hrane ali državne službe i potrošače. Izv. prof. dr. sc. Jelka Pleadin sa Hrvatskog veterinarskog instituta održala je predavanje na temu „Pojavnost mikotoksina u žitaricama uzgojenim u Republici Hrvatskoj“, a doc.dr.sc. Bojan Šarkanj sa Sveučilišta Sjever predavanje na temu „Prisutnost nereguliranih mikotoksina u Republici Hrvatskoj“. Iz Ministarstva poljoprivrede sudjelovale su tri predavačice. Dr.sc. Sanja Kolarić Kravar, predstavila je vrlo zanimljivu inicijativu „Plan sprečavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane“, koja se odnosi na  Republiku Hrvatsku za period 2019. do 2022. Gospođa Marija Batinić Sermek, održala je predavanje „Noviteti u označavanju proizvoda“, a gospođa Patricija Hegedušić, sudionicima je približila temu „Očekivanja i izazovi prilikom zaštite tradicionalnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda“. Detalje o predavanjima možete naći u dokumentima u prilogu članka.

Obilježavanje obljetnice i prezentirane teme izazvale su veliki interes, kako među članovima Društva, tako i ostalim pozvanim sudionicima iz industrije, sveučilišta i laboratorija, što je organizatorima poticaj i ohrabrenje za nastavak rada i pokazatelj da su ovakva okupljanja itekako potrebna i opravdana, te su ujedno i smjernica za daljnje djelovanje.