Kazahstan

Kazahstanske potrošače posebno su osvojile Podravka juhe i dodaci jelima. U kazaškoj kuhinji vrlo su popularne razne varijante uštipaka koji se kuhaju na pari ili u temeljcima, dok je preferirani način pripreme mesa kuhanje cijelih komada.

Kazahstan

Distributer:

Prima Distribution Ltd.

050057, Kazakhstan, Almaty,
53 a Mynbayev Str, office 25.

tel: +7 727 250 1457,
fax: +7 727 250 1920

Kontakt osoba:
Alexander Yershov
tel: +727 250 1456
tel/fax: +727 250 1920
mob: +7 777 779 9569

Centrala
Podravka d.d.
Ante Starčevića 32
48000 Koprivnica
Hrvatska

Kontakt osoba:
Vedran Kelek, Izvršni direktor Sektora IE

Podravkini proizvodi prisutni su na ovom području više od 30 godina. Kazahstanske potrošače posebno su osvojile Podravka juhe te proizvodi iz kategorije univerzalnih i specijalnih dodataka jelima.

Kazahstanska se gastronomija temelji na kazaškoj kuhinji kojoj su u središtu ovčetina i konjetina, kao i razni mliječni proizvodi. Kazasi (Turci islamske vjeroispovijesti koji žive na području Kazahstana) su stoljećima uzgajali ovce, deve i konje te se na njih oslanjali za transport, odjeću i hranu. Nomadski je način života presudno utjecao na način pripreme te na glavne namirnice koje se pripremaju. Primjerice, kulinarske su tehnike usmjerene na dugotrajno čuvanje hrane: soljenjem i sušenjem. Također naginju konzumiranju kiselog mlijeka koje se lakše čuva pri nomadskom načinu života.

Kazasi su kroz povijest uživali u konjetini koju su posebno tovili do klanja. Besbarmak je najpopularnije kazaško jelo od kuhane konjetine ili ovčetine. Zovu ga još i „jelo pet prstiju" jer se jede bez pribora za jelo. Kao prilog se nudi kuhana tjestenina i mesni ujušak (shorpa), a serviraju se u tradicionalnim zdjelama, kese. Razni specijaliteti od konjetine (svježi i dimljeni) bili su popularni kroz povijest, a jedno od jela koje se zadržalo do danas je i palaw - prženo meso, mrkva s lukom i češnjakom se dodaju u rižu i zajedno kuhaju.

Uz čaj se poslužuje kruh koji se umače u topljenu mast kojoj je dodan šećer. Za vrijeme kolinja pripremaju se razne vrste kobasica, a među lovcima i putnicama omiljen je kebab, vrsta ražnjića koji se priprema na otvorenoj vatri. 

Mliječni su proizvodi omiljeni među Kazasima i to od prokuhanog mlijeka (sut), preko raznih vrsta kiselih mlijeka koja se poslužuju i uz čaj, do više vrsti sireva ovisno o sezoni.

Uz čaj se poslužuje kruh koji se umače u topljenu mast kojoj je dodan šećer.

Kad se govori o napitcima, jedno od omiljenih je kumys, fermentirano kobilje mlijeko, shubat, devino mlijeko, a zatim slijede kravlje i ovčje  mlijeko i svi mliječni proizvodi. Mlijeko svih vrsta poslužuje se uz glavno jelo, a tradicionalno se obrok završavao kumysom ili čajem. Danas je crni čaj (poslužen s mlijekom) uobičajeno poslužen na kraju jela.

Od slastica se kao tradicionalne izdvajaju: baursak (fritule od dizanog tijesta), chack-chack (štapići od dizanog tijesta preliveni slatkim ili voćnim sirupom) i zhent (slatkiš od prosa, svježeg ocijeđenog sira i grožđica).