Bjelorusija

Bjeloruske potrošače posebno su osvojile Podravka juhe i dodaci jelima.

Bjelorusija

Pavel Karandej, Direktor predstavništva
tel: +371 67 336 591
mob: +371 29 131 565

Centrala
Podravka d.d.
Ante Starčevića 32
48000 Koprivnica
Hrvatska

Kontakt osoba:
Vedran Kelek, Izvršni direktor Sektora IE

Podravkini proizvodi prisutni su na ovom području više od 30 godina. Bjeloruske potrošače posebno su osvojile Podravka juhe te proizvodi iz kategorije univerzalnih i specijalnih dodataka jelima.

Kuhinja Bjelorusije

Kruh, krumpir, kupus i svinjetina uobičajena su hrana današnjih Bjelorusa. Tradicionalni su im obroci doručak koji se sastoji od sendviča i kave. Ručak dolazi u 3 sata iza podne i sastoji se od juhe, salate i glavnog obroka. Treći, ali glavni obrok je večera, koja se služi u 8 sati navečer. Slično kao i u ukrajinskoj kuhinji, svinjetina je najpopularnija i tradicionalno uživaju u jelu znanom kao "kotleta po krestyansky", u stvari su to svinjski kotleti koji se služe u umaku od gljiva. Machanka je umak koji se opet poslužuje s različitim mesom i palačinkama. Od juha je kod Bjelorusa uobičajena "štči" koja se priprema od kiselog zelja, krumpira i prženog luka i služi se uz kiselu kremu. Riječna riba i riječni rak uglavnom se poslužuju i jedu po restoranima.

Od povrća glavu ulogu ima zelje (te njegova ukiseljena verzija), dok ih cikla, crna i žuta repa,  celer i mrkva - u gulašnoj i kuhanoj verziji podjednako (uz dodatak malo mlijeka) slijede u stopu. Često su se na stolu nalazile i sve vrste grahorica, kao glavni izvor proteina, najčešće kao kamy (zgnječeni kuhani grašak /grah sa svinjskom masti).

Ječam, zob i heljda uobičajene su žitarice u Bjelorusiji i jela koja se na njima temelje bila su vrlo popularna kroz povijest, no danas su zaboravljena.

Juhe su temelj bjeloruske kuhinje: od povrtnih preko mesnih i ribljih do juha od gljiva. Posebna vrsta crnih juha rade se s guščjom ili svinjskom krvi, a povijesno se takva juha nudila odbijenim proscima od strane djevojčine obitelji.

Među stanovništvom je omiljen borscht, gusta i bogata juha s ciklom, zeljem, žitaricama, krumpirom i mesom. Tijekom ljeta spremaju se hladne juhe (khaladnik) za rashlađivanje.

Svinjetina u bjeloruskoj kuhinji stoji bolje od ovčetine i janjetine, a poseban su specijalitet svježe kobasice od svinjskog mesa, kao i krvavice (kishka) s heljdom.
Veraščaka (mačanka), gusti mesni umak s komadima mesa i kobasica koji se služi uz palačinke već je stoljećima omiljeno jelo Bjelorusa.

Od mliječnih proizvoda danas su se zadržali samo svježi sir i kiselo vrhnje.

Na kraju obroka služe se slastice koje su tradicionalno u tekućem obliku: saladucha - gusto piće od raženog brašna i meda te kissel, želatinasti napitak od šumskog voća, koji se zgušnjava sa zobi.