Podravkina nova tvornica u Varaždinu dobila i svoje „srce“

Završetak investicije koja će osigurati povećanje kapaciteta primarne prerade svježe rajčice sve je bliže, a voditelji projekta otkrivaju detalje o najvažnijem dijelu cijelog procesa

Gradnja Podravkine tvornice za preradu rajčice u Varaždinu bliži se kraju. Dokaz je tome i nedavno postavljanje ključne stanice proizvodnje, takozvane trostepene uparne stanice. Radi se o postrojenju u kojem se sok od rajčice zgušnjava i pretvara u koncentrat. Prema riječima Podravkaša, može se reći kako je to ujedno i „srce tvornice.“

Detaljnije, sok od rajčice pretvara se u koncentrat u strogo kontroliranim uvjetima, odnosno na nižim temperaturama u vakuumu, što omogućuje pozitivne utjecaje na kvalitetu soka ili koncentrata. Drugim riječima, na taj se način čuvaju sve one nutritivne vrijednosti koje posjeduje i svježe ubrana rajčica.

Ovo „srce tvornice“ ujedno je i najmodernije postrojenje u ovom segmentu tehnologije. Optimizirano je na najminimalnije utroške energije, što omogućuje i prikupljanje isparene vode iz soka rajčice te naknadno korištenje za pranje rajčice u početku procesa prerade.

Podsjetimo, investicijski ciklus Grupe Podravka u punom je zamahu, a provodi se u skladu sa Strategijom poslovanja Grupe Podravka do 2025. godine. Prioriteti investicijskog ciklusa su ulaganja u modernizaciju, uvođenje novih tehnologija i digitalizaciju, podizanje efikasnosti i energetske učinkovitosti te daljnje unapređenje uvjeta rada.

Gradnja tvornice za preradu rajčice u sklopu postojeće tvornice Kalnik u Varaždinu započela je u lipnju 2023. Završetak investicije vrijedne oko 13 milijuna eura očekuje se tijekom ljeta ove godine. U konačnici, izgradnjom tvornice osigurat će se povećanje kapaciteta primarne prerade svježe rajčice i kontinuitet vlastite proizvodnje. U širem smislu, investicija uključuje i ulaganje u poljoprivrednu mehanizaciju i navodnjavanje, što je nužno za nesmetano obavljanje primarne proizvodnje.