Podravka - najbolji izvoznik u Bosnu i Hercegovinu u 2007. godini

Na trećoj konvenciji hrvatskih izvoznika Podravka je proglašena najboljim izvoznikom u Bosnu i Hercegovinu u 2007. godini.

Podravka - najbolji izvoznik u Bosnu i Hercegovinu u 2007. godiniNa trećoj konvenciji hrvatskih izvoznika Podravka je proglašena najboljim izvoznikom u Bosnu i Hercegovinu u 2007. godini. Za isto su priznanje nominirani bili i Centar za kombinirani transport Zagreb d.d. i Dalmacijacement d.d.

Vodeći se načelom najvećeg izvoza, uz uvjet da poduzeće - kandidat u posljednje dvije godine ostvaruje dobit, te da više izvozi negoli uvozi, među anketiranim poduzećima odabrana su po tri kandidata za svaku zemlju, između kojih je odabran i konačno najbolji izvoznik u tu zemlju. Anketirana su samo poduzeća koja ostvaruju najveći izvoz, prema podacima dobivenim od Financijske agencije.

Na ovogodišnjoj konvenciji hrvatskih izvoznika, po prvi su puta dodijeljene nagrade najboljim izvoznicima "Zlatni ključ". Cilj ovakvog nagrađivanja je da javnost i sve relevantne institucije, posebice hrvatska diplomacija, prepoznaju najbolje izvoznike u pojedine zemlje pa su tako najbolji izvoznici nagrađeni "Zlatnim ključem". Nagrade "Zlatni ključ" dodijeljene u kategorijama određenim prema zemljama u koje hrvatska poduzeća najviše izvoze te u tri glavne kategorije: najbolji veliki izvoznik, najbolji srednji izvoznik i najbolji mali izvoznik. Ericsson Nikola Tesla dobitnik je nagrade "Zlatni ključ" za najboljeg hrvatskog izvoznika u konkurenciji velikih tvrtki.

Nagrade su uručene protekloga tjedna na konvenciji u Hypo Expo XXI Centru u Zagrebu. Skup je održan pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, uz sudjelovanje predsjednika Vlade RH Ive Sanadera te prisustvo potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor i potpredsjednika Vlade RH Damira Polančeca, brojnih ministara i drugih visokih dužnosnika.

Konvenciju, čija je glavna tema bila "Izazovi ekonomske politike i izvoza u 2008." organizirala je udruga Hrvatski izvoznici s partnerima: Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Financijskom agencijom i Agencijom za promicanje izvoza i ulaganja. I ovoga puta Konvencija je na jednom mjestu okupila brojne gospodarstvenike, predstavnike državnih institucija, privatnog i javnoga sektora te predstavnike medija.

Predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago ocijenio je da izvoznici kao i cijelo gospodarstvo posluju u otežanim uvjetima poskupljenja ulaznih troškova poslovanja, posebice energenata i metala. Stoga, kako je rekao, izvoznici očekuju konkretne mjere usmjerene na pristupačnije cijene kapitala, razvoj financijskog tržišta, horizontalne potpore izvoznicima, jačanje pravne države i obrazovnu reformu. U Hrvatskoj je 2004. godine bilo pet tisuća izvoznika, od kojih 40 posto pretežnih, a danas ih je 10 tisuća sa 60 posto pretežnih, naveo je Bago.

Predsjednik Vlade RH Ivo Sanader, kazao je kako se rast broja izvoznika dogodio u uvjetima makroekonomske stabilnosti pa stoga Vlada daje punu potporu politici Hrvatske Narodne banke u pogledu obrane čvrstog tečaja kune.

Upitan kako tumači rekordno nisku pokrivenost uvoza izvozom o čemu govore podaci službene statistike, Sanader je rekao da je glavni razlog tome povećanje uvoza. Izvozi se više, ali pitanje je i što se uvozi te treba li nam razna "bofl" roba, ako imamo svoje, hrvatske proizvode, rekao je.

Hrvatski izvoznici su predstavničko tijelo tvrtki i organizacija čija je misija promocija i zastupanje interesa hrvatskog izvoza. Riječ je o neprofitnoj, nestranačkoj i nevladinoj udruzi, koja je u svom djelovanju neovisna i ne može biti podređena bilo kakvom vanjskom autoritetu. Ciljevi su joj, među ostalima, promocija izvoza hrvatskih proizvoda, roba i usluga, poticanje hrvatskog izvoza u svim oblicima i na svim tržištima, promocija kvalitete poslovanja hrvatskih izvoznika te podizanje svijesti hrvatskih građana o nužnosti izvoza, njegovom značaju za ukupno gospodarstvo Hrvatske kao i njegovom doprinosu za boljitak svih građana Republike Hrvatske.