Obiteljsko okupljanje

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Obiteljska okupljanja u vrijeme blagdana pružaju oslonac u životu i daju osjećaj pripadnosti, sigurnosti i zajedništva. Neka zajedničko pečenje božićnih kolača, kićenje bora ili svečano blagovanje na Božić postanu tradicijom i u vašem domu.

Prosinac je mjesec pozlaćenih šiba, adventskih vjenčića i okićenih borova. To je mjesec radosti, darivanja, opraštanja i okupljanja. Obiteljska okupljanja u vrijeme Adventa, a posebno na Badnjak i Božić, već su stoljećima uporišta obiteljskog zajedništva. Ona ispunjavaju i srce i dušu, čine ljude sretnima i bude sjećanja, pa im se i odrasli i djeca raduju tjednima unaprijed. Blagdanski susreti pružaju oslonac u životu i daju osjećaj pripadnosti, sigurnosti i zajedništva. K tome, sa svojim ritualima ona su malo putovanje u prošlost, na kojem uvijek iznova otkrivamo svoje korijene, ali i stoljetnu pripadnost minulim vremenima, ljudima i podneblju u kojem živimo.

Dan uoči Svetog Nikole, zaštitnika najmlađih, upriličite darivanje kakvo je bilo uobičajeno u doba djetinjstva naših baka.

Okupljanja i tradicionalni običaji, darivanje u dane Svetog Nikole, sijanje pšenice na dan Svete Lucije, paljenje svijeća na adventskom vjenčiću te kićenje bora na Badnjak posebno su važni za djecu. Tradicionalno i simpatično kičasto blagdansko ozračje pravi je vatromet oblika, boja, tekstura, mirisa i zvukova, koji pozitivno djeluju na razvoj svih osjetila i inteligencije beba i mališana.

Svjetlo svijeća, sjaj blagdanskih ukrasa, šuškanje baršunastog papira, zvuci veselih napjeva te mirisi borovine i božićnih začina ne samo da će doprinijeti njihovom cjelokupnom razvoju, nego će kao najdraža i najljepša sjećanja zauvijek ostati zapisana u dječjim srcima. K tome, blagdanska bliskost članova obitelji i rođaka, poljupci, dodiri i zagrljaji koji potiču osjećaj sklada, ljubavi, pripadnosti i sigurnosti neobično gode djetetu i pružaju mu modele ponašanja, koje će ono s radošću i uživanjem usvojiti za cijeli život.

Ideje za blagdanska okupljanja

Kako se blagdanima, kojima prosinac obiluje, ipak najviše raduju najmlađi, organizirajte dječje rodbinsko okupljanje. Uoči Svetog Nikole, zaštitnika najmlađih, upriličite darivanje kakvo je bilo uobičajeno u doba djetinjstva naših baka. Odrasle sklone glumi obucite u kostim Svetog Nikole i Krampusa i opremite ih vrećom s darovima i zvoncem, odnosno pozlaćenim šibama i lancima. Nemojte zaboraviti ni tradicionalnu crvenu poklon vrećicu sa sušenim voćem, narančama i slatkišima, koje će Nikola na odlasku staviti u dječje čizmice, ostavljene na prozorskoj dasci.

Nedjelje Adventa također predstavljaju izuzetnu priliku za dječja okupljanja. Nakon paljenja svijeća na adventskom vijencu, organizirajte čitanje božićnih bajki. U sobi stvorite ugodnu, toplu i starinsku atmosferu. Upalite svijeće, a imate li kamin, u njemu zapalite vatru. Pripremite jastuke za sjedenje na podu i pokrivače, mirisne kolačiće i vruću čokoladu ili kakao.

U dane Adventa možete organizirati i zajednički odlazak djece na sanjkanje, klizanje ili grudanje, te božićni sajam ili dječju kazališnu ili kino predstavu. Ako imate dvorište, možete upriličiti i dječji blagdanski party na otvorenom, s vrućim napicima i vatrom iznad koje se mogu grijati ručice, ali i peći kobasice nataknute na štapove.

Djeca će neobično uživati i u zajedničkom pečenju božićnih kolačića, izrađivanju čestitki i ukrasa za bor ili prigodnih poklona. Za radionicu kolačića, odaberite jedan ili najviše dva što jednostavnija i prokušana recepta sa što manje sastojaka i što kraćim vremenom pečenja kako bi mali slastičari zadržali koncentraciju te što prije vidjeli i kušali rezultate svojega truda. U radionice uključite bake i starije tete koje imaju iskustva u izradi tradicijskog nakita i slastica, te pletenju ili kukičanju šalova za poklone.

No, spomenute aktivnosti nisu rezervirane samo za djecu. Kako je prosinac mjesec u kojem se odrasli vraćaju u djetinjstvo, u tim i sličnim aktivnostima s velikom radošću mogu sudjelovati i oni.

Advent je kao stvoren za male kućne čajanke i domjenke, a Badnjak i Božić za svečana obiteljska blagovanja. Organizirajte čajanku s biranim čajevima, sendvičima i kolačićima ili domjenak s kuhanim vinom i pečenim jabukama. Možete se odlučiti i za party s vrućom čokoladom, kakaom i kavom te Sacher tortom ili, pak, organizirajte privatni lounge bar s pjenušcem i canapeima s biranim paštetama, lososom i kavijarom.

Za svečano blagovanje na Badnjak ili na Božić pripremite jela koja su se u tim prigodama tradicionalno generacijama blagovala u vašoj obitelji, a volite li promjene, tradicijom u vašem domu može, na primjer, postati i običaj da svake godine svoje najbliže iznenadite specijalitetima koji se za te blagdane pripremaju u različitim dijelovima svijeta.

Blagdanska okupljanja bez stresa

Organiziranje obiteljskog okupljanja, posebno kada je riječ o većem broju uzvanika, rodbine i prijatelja, može, osim izvora radosti i zadovoljstva, biti i izvor velikog stresa. Da biste sebe, svoje ukućane i goste poštedjeli negativnih osjećaja i neugodnih situacija, uvažite Coolinarikine savjete koji će vam pomoći da okupljanja u vašem domu prođu u opuštenom, veselom i razdraganom ozračju.

Tradicionalno i simpatično kičasto blagdansko ozračje pozitivno djeluje na razvoj svih osjetila i inteligencije beba i mališana.

Ponajprije, nemojte se svake godine nanovo iscrpljivati izmišljanjem novih prigodnih aktivnosti jer smisao i ljepota rituala leži baš u njihovom ponavljanju iz godine u godinu. K tome, odmah se riješite snova o savršenstvu do najsitnijeg detalja, te se, iako je riječ o rodbini i rodbinskom okupljanju, držite najvažnijeg pravila uspješnog kućnog okupljanja i pozovite samo one osobe do kojih vam je istinski stalo i s kojima se zaista osjećate ugodno. Potom, sve aktivnosti dobro isplanirajte i organizirajte. Namirnice, dekoracije, poklone i sve ostalo nabavite na vrijeme i izbjegavajte kupovanje na dan okupljanja, posebno ako je riječ o Badnjaku ili Staroj Godini. Naravno, u planiranje, pripremanje i izvedbu uključite i djecu, u skladu s njihovim mogućnostima.

Iako se u doba Adventa u kulinarske avanture upuštaju i oni koji inače izbjegavaju kuhinju kad god mogu, pri utvrđivanju jelovnika budite što razumniji i realniji. Dakle, ako niste zaljubljenik u kuhanje i praktičar bez premca u kuhanju za brojne goste, bez imalo dvoumljenja oslonite se ili na pomoć iskusnih članova obitelji ili na ponudu slastičarnica i restorana s catering uslugom. Ako ni jedno ni drugo ne dolazi u obzir, možete iskoristiti i biranu ponudu delikatesnih dućana i vinoteka, od čijih se delicija, uz samo malo mašte i truda, i bez kuhanja može pripremiti fantastičan blagdanski jelovnik ili se, pak, sa svojim uzvanicima dogovorite da svatko pripremi i donese neko od jela i napitaka sa zajednički sastavljenog jelovnika.

I kada je riječ o pospremanju kuće i dekoriranju prostora oslonite se na svoje uzvanike, koji će vam zasigurno rado pomoći, jer se mnogi znatno ugodnije i opuštenije osjećaju na okupljanju čijem su uspjehu i sami pridonijeli. Bez obzira što je prosinac mjesec u kojem vas očekuje mnogo više obaveza nego inače, svaki dan osigurajte barem pola sata samo za sebe i vlastito opuštanje. Na dan okupljanja u vašem domu svih se obaveza nastojte riješiti u prijepodnevnim satima, te obavezno sat, dva prije dolaska gostiju rezervirajte za sebe i aktivnost koja vas opušta, primjerice, šetnju, čitanje i sl.

Krumpir

Namirnica iz podzemlja za ovozemaljske užitke