Curry
- Zanimljivost by coolinarika.com -U tradicionalnoj kineskoj medicini curry prah se koristi za liječenje prvenstveno problema probavnog sustava, a potom i rada jetre.

O začinu
Curry prah je zapravo mješavina začina koja originalno potječe iz Indije. Glavni sastojci su korijander, kurkuma, kumin, đumbir, papar i čili. Iako je u pravilu indijski začin, nastao je i dobio naziv od strane Britanaca za vrijeme britanske kolonizacije. Gotovo niti jedan curry prah nije jednak budući da ovisi o broju začina koji se koristi za njegovu pripremu (od 5 do čak 30), ali i o načinu pripreme, njihovoj količini, starosti, aromi i vrsti.
Glavni sastojci curry praha su korijander, kurkuma, kim, đumbir, papar i chili.
Temeljna podjela curryja je na crveni, zeleni i žuti curry.
Dok je za crveni karakterističan dodatak crvene čili papričice, a za zeleni dodatak zelen, ipak je najpoznatiji i najuvriježeniji onaj žuti koji sadrži kurkumu te ga je poželjno čuvati u tamnim bočicama baš kako ne bi izblijedila žuta boja.
Uporaba u kulinarstvu
Mamin Asia Curry

Samo mama uspije napraviti curry od najboljih svjezih namirnicaa da na kraju ima okus kao onaj iz Asia restorana i sve to bez pomoci nekih vrecica tipa maggi fix, knorr i slicnog....povrce koje je lijepo ispirirano ce i najmladi rado jesti a istovremeno zamjenjuje te vec spomenute nezdrave vrecice :) Napravite i vi kao moja mama ;)
DUKAN WRAPS s piletinom ili puretinom, na Coronation nacin, pogodno za 1. fazu

Evo jos jedne male ideje za dosadnu Dukan 1. fazu. :) Puretina u nadjevu od curryja, recept baziran na tradicionalnom britanskom jelu Coronation chicken.
Vrste jela
Juha s curryjem priprema se na sličan način kao i sam curry umak, a to je da se prilikom kuhanja povrća curry prah dodaje nakon vrenja te jelo nastavlja kuhati još kratko vrijeme na laganoj vatri.
Jogurt curry dip s poprženim kolutima luka
Kod pripreme hladnih jela s curryjem (npr. umak), bez termičke obrade, curry prah se izmiješa s temeljnom namirnicom za umak, u ovom slučaju jogurtom, istovremeno sa svim ostalim začinima i dobro promiješa kako bi se asimilirali.
Curry piletina na pakistanski način
Prilikom pripreme mesnih jela gdje curry
služi kao začin za umak, dodaje se na samom početku pripreme, kada se kreće s pirjanjem luka i/ili češnjaka te dodaju svi ostali začini kako bi se napravio temeljni umak u kojemu će se peći piletina ili neka druga vrsta mesa.
Curry sa žitaricama
Za kombinaciju sa žitaricama tradicionalno se pripremi curry umak s kokosovim mlijekom te se zasebno skuha odabrana žitarica i prelije s umakom za posluživanje.