Slavimo svako zrno riže

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Riži ćemo zahvaliti na postojanju slaveći svako zrno i vjerujući da će upravo ona prehraniti čovječanstvo.

Riječ riža se u mnogim jezicima, poput našeg, označava kratkom dvosložnom riječju, koja kao da potvrđuje njezinu jednostavnu prirodu.

Jednostavna u izgledu i pripremi, riža zapravo skriva cijeli jedan svijet, sastavljen od preko 140.000 različitih vrsta te tisuće i tisuće recepata. I sama spadam među one koji na popis za kupovinu ne pišu "riža", već arborio, jasmin, vialone, crna, integralna duga, basmati. Ovisno o tome što namjeravam kuhati.

Vrste riže

Glavna podjela vrsta riže je na tzv. indijske i japanske.

Indijske vrste karakteriziraju duguljasta zrna, koja nakon kuhanja ostaju rahla i odvojena. Uzgajaju se u zemljama s tropskom klimom i vrlo su otporne na sušu i visoke temperature. Služe kao prilog složenijim jelima, odlične su u hladnim ljetnim salatama ili pri kuhanju tehnikom pilav (riža se kuha pokrivena i bez miješanja u određenoj količini vode, dok potpuno ne ishlapi). Tajlandski jasmin i indijski basmati neke su od najpoznatijih vrsti riže dugoljastog zrna.

Japanske vrste mogu se pohvaliti okruglim, kratkim zrnima, a uzgajaju se u umjerenim klimama. Koriste se za pripremu sushija, rižota i deserata, jer posjeduju veću količinu škroba i jelima daju kremastu strukturu.

Rižu također možemo podijeliti po boji. Dosad egzotične vrste, poput crvene, crne, smeđe riže postepeno osvajaju naše kuhinje, prepoznajemo ih po okusu i otkrivamo nove kombinacije. Nevjerojatno je kad pomislimo da smo do pred nekoliko desetljeća rižu prekuhavali te gumenu, prekuhanu masu koristili isključivo kao prilog raznim saftovima, a danas smo u stanju pripremiti desetke različitih predjela, glavnih jela, do deserata.

Podravka riža

Kako zahvaliti riži da postoji?

Slaveći svako zrno i vjerujući da će upravo ona prehraniti čovječanstvo, kad nas na Zemlji bude 10, 12, 13 milijardi. Jedinstvena biljka koja brzo raste, malo troši, zasitna i lako probavljiva. Ne preostaje nam drugo nego nastaviti skupljati recepte s rižom.

U nastavku možete  pronaći samo nekoliko recepata kao poticaj za daljnje pretraživanje:

Janjetina s rižom

Janjetina s rižom

Lagana riža s tunom

Lagana riža s tunom

Đuveč od graška i mahuna

Đuveč od graška i mahuna

Crni rižoto

Crni rižoto

Riža s mlijekom (Arroz con Leche)

Riža s mlijekom (Arroz con LEche)

Začini inspiracije

Monozačini