Sarma

Najukusnije umotan poklon na stolu

Prehrana na skijalištima

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Neka vam uz ski terene u dobroj uspomeni ostanu i ugodni odmori na snijegu uz uživanje u specijalnoj gastronomskoj ponudi sa cobližnjih skijališta Lijepe naše, Austrije, Italije ili Slovenije.

Ujutro, prije nego što se uputite na snijeg, obvezatan je doručak kojim ćete osigurati energiju za veći dio dana.

Na zimovanju dobro organizirajte vrijeme i nastojte iskoristiti svaki trenutak sunca i danjeg svjetla na snijegu. Nemojte se previše zamarati kuhanjem i pokušajte uživati u ponudi i raznolikostima kuhinja na samim skijaškim terenima uz kraće odmore koji su vam potrebni. Često skučene kuhinje apartmana iskoristite za pripremu brzih i jednostavnih jela.

Idete li preko granica Lijepe naše, ne zaboravite da je na snazi zabrana prenošenja kuhane hrane. Ostavite svoj lonac sarme ili graha kod kuće u zamrzivaču. To je bolje nego da ga ostavite putem, a sarma će vam dobro doći nakon povratka.

Zabava na domaćem snijegu

Čim zalepršaju prve pahulje snijega, glavna hrvatska skijališta Bjelolasica, Sljeme i Platak, uz Begovo Razdolje i Mrkopalj, napune se skijašima. Ove se godine otvara i skijalište Petelovac iznad Delnica. Njihova je prednost pristupačnost, tako da »najzagrijaniji« skijaši mogu iskoristiti povoljne vremenske uvjete više puta tijekom zime.

Sljeme je spremno za veliki siječanjski skijaški događaj, ženski slalom. Na Bjelolasici se planiraju veća ulaganja, a i Platak ima ambiciozne planove. Nadajmo se da će kroz nekoliko sezona naši tereni biti mnogo privlačniji, a staze i sezona skijanja dulji.

Tipična ponuda hrane i pića na hrvatskim skijalištima:

Jela:

  • Grah s kobasicom
  • Grah s buncekom
  • Gulaš od divljači
  • Paprikaš
  • Sarma
  • Razna pečenja
  • Štrukli
  • Savijače od jabuka ili sira
  • Orahnjača
  • Makovnjača

Pića:

  • Različiti sokovi
  • Voćni ili pravi čajevi
  • Čaj s rumom
  • Kuhano vino

Probajte austrijske specijalitete

Krećete li prema Austriji, odlučili ste se za jednostavan dolazak do skijališta, relativno ugodan smještaj u apartmanu ili hotelu te dobro organizirana skijališta prosječnih dužina staza 50-70 km. Takvi su uvjeti privlačni za većinu ljubitelja zimskih radosti.

U Austriji nećete odoljeti ukusnoj goveđoj juhi s palačinkinim rezancima, zapečenom tijestu sa sirom i ukusnom štrudlu od jabuka sa umakom od vanilije.

Osim toga, gotovo je sigurno da će u siječnju i veljači biti povoljni skijaški uvjeti. Za takve staze trebate biti i kondicijski pripremljeni kako vas bolovi u mišićima ne bi ograničavali u aktivnostima.

Ujutro, prije nego što se uputite na snijeg, obvezatan je doručak kojim ćete osigurati energiju za veći dio dana. Nakon njega čeka vas dulji boravak na skijalištu. Hladan zrak, teška vidljivost i neuređene staze, sve to utječe na to da se brže umarate i češće pomišljate na stanke. Tijekom dana bit će vam potreban odmor i okrepa kako biste napunili baterije za ostatak dana.

Moj je savjet da tijekom dana, bez obzira na to "baratate" li njemačkim ili ne, svratite u jednu od mnogobrojnih alpskih kućica (Almhütte) i isprobate različite austrijske specijalitete, koji će vam se zasigurno svidjeti.

Nudimo vam mali jelovnik tipičnih jela i pića koja ćete pronaći u gotovo svim restoranima na skijalištu.

Jela i pića na austrijskim skijalištima

Jela:

  • Frittatensuppe – goveđa juha s narezanom palačinkom na rezance
  • Leberknödelsuppe – goveđa juha s velikim jetrenim knedlom
  • Gulaschsuppe – gulaš juha
  • Bernerwϋrstel – hrenovka omotana slaninom (sve zajedno pečeno), najčešće poslužena s pomfritom
  • Leberkäse – mesni sir
  • Schinken Fleckerl – krpice sa šunkom
  • Käsnock´ln – tijesto zapečeno sa sirom i servirano u tavici
  • Brettl Jause – različiti naresci: špek, kobasice, šunka, zaseka, sir, posluženi na dasci
  • Germknödel mit Vanille oder Rahm mit Mohn – okruglice (knedli) pripremljene od tijesta uz dodatak kvasca, punjene pireom ili pekmezom od šljiva, prelivene umakom od vanilije ili rastopljenim maslacem te posipane makom
  • Apfelstrudel oder Topfenstrudel mit Sahne oder Vanille – štrudl od jabuka ili sira sa šlagom ili preliven umakom od vanilije
  • Kaiserschmarn – carski drobljenac (šmarn) – gusto pečeno tijesto slično smjesi za palačinke uz dodatak grožđica, poslužen s kompotom od šljiva ili pireom od jabuka.

Pića:

  • Schiwasser – malinovac razrijeđen gaziranom ili negaziranom vodom
  • Almdudler – gazirani napitak karakterističnog okusa na biljnoj bazi
  • Tee mit Zitrone – čaj s limunom
  • Jägertee – čaj s rumom
  • Schokolade mit Rum oder Baileysom und Sahne – čokolada s rumom ili Baileysom i šlagom
  • Glühwein – kuhano vino
  • Punch – punč
  • Obstler– voćna rakija

I Slovenija ima privlačne specijalitete

Hrvatskim su skijašima dobro poznata slovenska skijališta, među kojima su najčešće posjećena Rogla, Krvavec, Mariborsko Pohorje i Kranjska Gora. Zbog blizine mnoga od tih skijališta postaju vikend-odredištima na kojima se, osim skijanja, mogu pronaći i drugi zabavni sadržaji.

Ponuda jela u Sloveniji ne razlikuje se znatno od one u Hrvatskoj, ali ima nekih jela koja su svojstvena za tu zemlju. Ako ih ne nađete na samom skijalištu, potražite ih nakon skijanja u podnožju planina jer i tada vam je potrebna okrepa.

Specijaliteti koje možete pronaći na skijalištima u Sloveniji:

  • Zaseka – dimljena slanina narezana na kockice, potom mljevena, pomiješana s usitnjenim češnjakom i začinima, prelivena mašću
  • Ajdovi žganci sa skutom – heljdini žganci preliveni vrhnjem
  • Enolončnica – gusta juha s mesom i povrćem, a može biti pripremljena na različite načine
  • Prekomurska gibanica – kolač od tankog tijesta u nekoliko slojeva, s kravljim sirom i grožđicama, jabukama, orasima i mljevenim makom.

Pića koja se nude na skijalištima uglavnom se ne razlikuju među zemljama, već se razlikuju u nazivu.

Red je za zimnicu

Zima, zima, e pa šta je...