Bezglutenska hrana

Mala, a tako nezgodna bjelančevina

Celijakija nije rijetka bolest

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Priprema bezglutenske hrane zahtijeva promjene ustaljenih prehrambenih navika. Temelji se na informiranosti i pravilnom izboru namirnica. Mnoga klasična jela mogu se konzumirati ako se upotrebljavaju prirodno bezglutenske namirnice.

Bezglutenska pizza

Celijakija je kronična autoimuna bolest koju karakterizira nepodnošljivost organizma na gluten - bjelančevinu pšenice, ječma, raži i zobi.

Vjeruje se da više od milijun Europljana boluje od celijakije ili glutenske enteropatije. Na jednog dijagnosticiranog oboljelog najmanje je sedam neprepoznatih. Znanje o celijakiji i održavanju zdravlja kod te je bolesti na izrazito niskoj razini. Prepoznavanje celijakije, tj. razina kliničke sumnje posebno je izražen problem u Hrvatskoj. Bolest zahvaća sve dobne skupine, oba spola, a može se javiti već u dojenčadi ili pak u odraslih. Razni simptomi te bolesti dugo mogu biti prikriveni.

Neliječena celijakija može biti povezana s ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama. Oštećenje sluznice tankog crijeva koje traje može rezultirati razvojem vrlo teških i za život opasnih bolesti crijeva kao što su karcinom crijeva i maligni tumor limfnog tkiva crijeva tzv. limfoma.

Stručnjaci ističu (dr. Irena Slavić) da u Hrvatskoj na oko 85 osoba jedna boluje od celijakije. Problem je što se na otprilike 500 osoba u Hrvatskoj dijagnosticira samo jedna oboljela osoba. Drukčije je stanje u susjednim zemljama. Italija, primjerice, bilježi 1 oboljelog na 85 osoba, Slovenija 1 na 100, Mađarska 1 na 90. Bolje poznavanje bolesti i točniji postupci za njezino dijagnosticiranje pridonose njezinu češćem otkrivanju.

Simptomi bolesti

Celijakija ili glutenska enteropatija najčešća je kronična gastroenterološka autoimuna bolest koju karakterizira nepodnošljivost organizma na gluten - bjelančevinu pšenice, ječma, raži i zobi. Pojavljuje se kod genetski sklonih pojedinaca kojima jelovnik sadrži gluten, ali i kao posljedica stresa ili infekcija. Rezultira oštećenjem sluznice tankog crijeva, smanjenjem lučenja nekih hormona, otežanom probavom bitnih nutritivnih sastojaka te razvojem vrlo teških i za život opasnih bolesti.

Celijakiju češće susrećemo u bolesnika koji pate od nekih drugih nasljednih bolesti kao što su Downov sindrom, Turnerov sindrom, Wiliamsov sindrom, neke prirođene srčane greške i dr.

Tipični simptomi bolesti kod "jasne" simptomatske celijakije mogu biti dugotrajni proljev ili mnogobrojne obilne stolice, nenapredovanje na tjelesnoj težini, gubitak teka, nadutost trbuha te slabo razvijeni mišići. Kako se simptomi bolesti najčešće javljaju nekoliko tjedana ili mjeseci nakon uvođenja prehrane pšenicom, ječmom ili raži, mali su bolesnici u prvim mjesecima života zdravi i normalno se tjelesno razvijaju.

Jedini simptom bolesti u bolesnika s netipičnim oblicima celijakije može biti slabokrvnost zbog nedostatka željeza koja uporno traje unatoč dugotrajnom liječenju. Nizak rast veće djece ili adolescenata također može biti jedini simptom bolesti. Ako se bolest na vrijeme dijagnosticira te otpočne bezglutenska dijeta, normalizira se i lučenje hormona rasta.

Kožna celijakija ili herpetiformni dermatitis oblik je bolesti karakteriziran pojavom sitnijih mjehurića na koži koljena, laktova i bedra bolesnika. Celijakija se može očitovati i slikom psorijaze te gubitka kose dijela vlasišta ili čak cijelog vlasišta.

Nadalje, celijakija se može manifestirati slabijom plodnošću oboljele osobe, znakovima srčane bolesti kao što su upala srčane ovojnice – perikarditis te proširenje srca sa znakovima popuštanja njegove funkcije. Postoje i neke endokrinološke bolesti koje mogu biti posljedica nepodnošljivosti glutena, kao što je smanjena ili pojačana aktivnost štitnjače.

Poremećaj u razvoju zubne cakline nalazi se u 30 posto neliječenih bolesnika. Bolesnici koji pate od celijakije mogu oboljeti od šećerne bolesti, autoimune upale štitnjače, autoimune upale jetre, autoimune upale sluznice želuca, oštećenja nadbubrežne žlijezde i dr.

Neurološki poremećaji bolesnika koji pate od celijakije su pojava epilepsije, cerebelarne ataksije, polineuropatije i teške miastenije. Bezglutenska dijeta i ovdje može imati presudnu ulogu u nestanku simptoma bolesti.

Sumnju na celijakiju u 80 posto točnosti otklonit će nam krvni test antitijela na gluten, kao i tkivna transglutaminaza ili utvrđivanje genetske predispozicije. Za točnu dijagnozu nužna je biopsija sluznice tankog crijeva.

Hrana kao lijek

Bezglutenska prehrana je zdravstvena prehrana koja isključuje gluten koji je protein pšenice, raži, ječma, zobi i botaničkih srodnika ovih vrsta kao što su Pira, Farina, Semolina, Triticale. Za oboljele od celijakije štetno je brašno spomenutih žitarica i sve namirnice od brašna - kruh, tjestenina te razna industrijska hrana.

Ukoliko se ne liječi kako treba, celijakija može biti povezana s ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama.

Problem je održavanje striktne bezglutenske dijete jer gluten je u industriji popularan dodatak za zgušnjavanje ili podloga za boje i arome koje se dodaju u proizvode široke potrošnje. Namirnice također mogu biti kontaminirane glutenom tijekom proizvodnje ili pakiranja. Za održavanje dijete prijeko je potrebno znati koja hrana u svojem sastavu sadrži gluten, a koja ne sadrži.

Bezglutenska dijeta nije nimalo štetna za organizam. Gluten kao protein nije esencijalan i aminokiseline koje ga čine zamjenjive su brojnim drugim prehrambenim izvorima. Uzimanjem hrane bez glutena niste lišeni niti jednog važnog nutritivnog sastojka, niti vitamina i minerala koji se ne bi mogli nadoknaditi drugom hranom.

Uz striktnu bezglutensku dijetu stanje organizma potpuno se normalizira. I za ovu dijetu vrijede osnovna pravila pravilne prehrane koja vrijede i za zdrave osobe.

Priprema bezglutenske prehrane nije teško ostvariva, ali zahtijeva promjene ustaljenih prehrambenih navika. Temelji se na točnoj informiranosti, pravilnom izboru namirnica, pozornosti prilikom pripreme i posluživanja hrane.

Bezglutensko kuhanje identično je normalnom kuhanju. Mnoga se jela mogu pretvoriti u bezglutenska bez ikakvih poteškoća ako se upotrebljavaju prirodno bezglutenske namirnice.

Mnogi dijelovi nekog obroka mogu se pripremiti tako da su bezglutenski, a da se pritom ne gubi na okusu:

  • Umaci se mogu zgušnjavati škrobnim brašnom ili krumpirom. Čak se i priprema holandskog umaka može pripremiti na takav način. Gotova sredstva za zgušnjavanje umaka često su bez glutena.
  • Kroketi ili nabujci također će se dobro vezivati krumpirovim, škrobnim ili kukuruznim brašnom.
  • Kod pripreme ribljih jela može se upotrijebiti čisto kukuruzno brašno.
  • Povrće se može pripremati i bez umaka s brašnom. Okus pojedinog povrća osobito će doći do izražaja kada se stavi samo na maslac.
  • Juhe, žličnjaci, odresci od krupice ili puding od fine kukuruzne ili rižine krupice bit će jednako dobra jela poput onih pripremljenih od pšenične krupice.

Danas jedina terapija bolesti jest striktna bezglutenska dijeta za cijeli život. Uvođenjem takve prehrane crijevna sluznica se opravlja i simptomi koji su tome prethodili nestaju. Osoba koja je na striktnoj bezglutenskoj prehrani može biti zdrava kao i drugi ljudi.

Bezglutenska zdravstvena dijeta isključuje iz prehrane proizvode koji sadrže i najmanje količine (>0, 002 ppm) glutena. Potrebno je striktno paziti pri izboru namirnica za prehranu. Prehranu bez skrivenih izvora glutena nije jednostavno provoditi. Poteškoću stvara što se gluten može skrivati u aditivima, konzervansima i različitim stabilizatorima hrane. Može se nalaziti u procesuiranoj hrani, lijekovima i nekim sredstvima za održavanje higijene usta. Opasnost postoji i od kontaminacije hrane glutenom.

Istraživanja celijakije

Kako bi se naglasio problem celijakije, Europska unija izdvaja sredstva za program istraživanja celijakije (u sklopu Petog /EC/ okvirnog programa). Projekt celijakijskog okupljanja u Europskoj uniji, koji je započeo 1. siječnja 2000. godine, koordinira Europska udruga industrije žitnog škroba (AAC) i ujedinjuje istraživanja iz 16 europskih laboratorija u sedam različitih zemalja. Znanstveni podaci i analize različito shvaćenih aspekata ove bolesti, kojima se bavi ovo istraživanje, pridonosit će nalaženju boljih rješenja za one koji pate od ove bolesti.

O razlozima i posljedicama nepodnošenja glutena trenutačno raspravlja nekoliko skupina europskih stručnjaka uključenih u problematiku regulacije povezane s hranom. U tom kontekstu, program istraživanja celijakije fokusirat će se na mjere prevencije ove bolesti na europskoj razini te praćenje njezinih genetskih i bioloških sastavnica.

Autor:
Ružica Lah, predsjednica Hrvatskog društva za celijakiju

Podravkini proizvodi bez glutena

Podravka d.d. oblikovala je popis proizvoda iz svojeg asortimana za koje je, s obzirom na sastav, što je i potvrđeno specifičnim analizama za ispitivanje sadržaja glutena, utvrdila da ne sadrže gluten. Sadržaj glutena u hrani bez glutena može biti najviše 20 mg/kg suhe tvari namirnice.

Podravka d.d. nema namjensku proizvodnju bezglutenskih proizvoda. Svi proizvodi na popisu, proizvodi su iz redovitog proizvodnog asortimana Podravke d.d.

Kako bi se osiguralo da proizvodi na listi odgovaraju utvrđenju bez glutena, Podravka d.d. provodi monitoring sadržaja glutena.
U slučaju da se tijekom monitoringa utvrdi prisustvo glutena, Podravka d.d. će bez odlaganja ažurirati popise proizvoda.

Izmjene i dopune liste vršit će se s obzirom na izmjene u proizvodnom asortimanu.
Datum zadnje izmjene 16. prosinca 2020.

Grupa proizvoda

Naziv proizvoda

Prerađena hrana na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu

Rižolino

Comelino
Lino 3 žitarice

Rižolino s bananom

Lino Čokolino bez glutena
Dječja hrana  

Lino jabuka

Lino kruška

Lino marelica

Lino breskva

Lino jabuka i kruška
Lino jabuka i banana

Lino jabuka i šljiva

Lino jabuka i keks

Lino voće s rižom

Lino kruška i banana

Lino marelica i breskva u jabuci

Lino mrkva i brokula

Lino mrkva i riža s puretinom

Lino povrće s rižom i piletinom

Krem proizvodi

Lino lada duo
Lino lada milk
Lino lada nougat

Lino lada kokos

Lino lada gold

Žitarice za doručak

Lino honey rings

Lino chocolate caramel flakes

Lino snack proizvod-flips

Lino moj prvi flips mrkva

Proizvodi od povrća

Proizvodi od rajčice:
Koncentrat rajčice

Pasirana rajčica

Bio pasirana rajčica
Sjeckana rajčica

Bio sjeckana rajčica
Sjeckana rajčica s bosiljkom i origanom

Fino sjeckana rajčica s češnjakom i peršinom
Pelat rajčica

Bio pelat rajčica
Sterilizirano povrće:
Grašak
Mahune
Mrkva kockice
Kukuruz šećerac
Šampinjoni

Grah (crveni,bijeli i smeđi)

Slanutak

Leća

Povrtni namazi:

Namaz od ajvara i slanutka,

Namaz od cikle,

Namaz od povrća i sjemenki,

Namaz od rajčica i tikvica,

Namaz od tikvica i kvinoje
Pasterizirano povrće:
Krastavci
Paprika pečena
Paprika filet
Paprika rezana
Feferoni (blagi, ljuti)
Cikla

Miješana salata
Masline zelene
Masline punjene pastom od paprike

Zelene masline otkoštićene

Crne masline

Đuveč
Gotovi prilozi i umaci:
Senf (estragon, rustica, gold, dijon)
Šampinjoni umak

Salsa blagi umak,

Napoletana umak,

Bosiljak umak
Hren
Ajvar (blagi i ljuti)

Ajvar blagi uprženi

Ajvar ljuti uprženi

Ajvar ekstra ljuti

Ajvar s aromom dima

Ajvar blagi od pečenih paprika

Ajvar ljuti od pečenih paprika
Ketchup (blagi i ljuti)

 

Proizvodi od voća

Pekmez od šljiva
Džemovi:
Miješano voće, Marelica, Šipak, Višnja, Brusnica, Aronija
Džemovi extra:
Džem extra jagoda, Džem extra breskva, Džem extra borovnica, Džem extra šumsko voće, Voćni namaz malina kokos
Džem - 20 g:
Malina, Kupina, Jagoda, Borovnica
Voćni namaz 1 kg:
Miješano voće, Marelica, Šipak
Kompoti:
Breskva u slatkom sirupu, Breskvau laganom sirupu, Marelica u laganom sirupu, Voćni koktel u laganom sirupu, Višnja bez koštica u laganom sirupu, Ananas kolutići u laganom sirupu, Šljiva sa košticama u slatkom sirupu

Dodaci jelima

Vegeta
Vegeta Natur

Vegeta Natur Chili

Vegeta Natur Mediteran

 

Vegeta Maestro Muškatni oraščić cijeli 15 g, Vegeta Maestro Ljuta paprika 100 g, Vegeta Maestro Slatka paprika 100 g, 200 g, 400 g, 1 kg, Vegeta Maestro Crni papar mljeveni 40 g, 100 g, 660 g, 1 kg,  Vegeta Maestro Cimet u kori 10 g, Vegeta Maestro Kajenski papar 38 g, Vegeta Maestro Šareni papar zrno 40 g, Vegeta Maestro Chili i sol 40 g, Vegeta Maestro Crni papar zrno 35 g, 650 g, 1 kg, Vegeta Maestro Cimet mljeveni 35 g, 1 kg, Vegeta Maestro Kurkuma mljevena 44 g, Vegeta Maestro Đumbir mljeveni 30 g, Vegeta Maestro Češnjak granule 45 g, 750 g, Vegeta Maestro Peršin usitnjeni list 130 g, Vegeta Maestro Origano usitnjeni 170 g, 750 g, Salut 135 g, 150 g, Vegeta Maestro ljupčac usitnjeni 12 g, Vegeta Maestro bosiljak usitnjeni 14 g, Vegeta Maestro Dimljena paprika 1 kg,

Marinade

Univerzalna, Češnjak, Pikant

Pripomoći za pečenje

Gussnel - kukuruzni škrob

Instant kvasac, Prašak za pecivo, Vanilin šećer, Cimet šećer, Limun šećer, Rum šećer, Bourbon vanilija šećer, Instant želatina, Mljevena želatina, Preljev za torte, Preljev za torte crveni, Šlagfix, Želin 3:1, Želin 2:1, Želin 1:1 25 i 75 g

Mješavine za kolače

Američke palačinke i Waffli 250 g GF, Cookies 250 g GF, Muffins Čokoladni 235 g GF, Brownies Double Choco 235 g GF

Ostalo

Šlag 5+

Danica

Zimska, Čajna kobasica, Čajna kobasica chilli, Čajna kobasica delikates,Srijemska kobasica, Kulen maxi, Kulen, Dalmatina, Panceta, Vinka, Blaženka, Vatroslava

Bečka, Wiener kobasica, Tirolska, Šunkarica, Jeger, Mozaik salama, Mesni narezak,

Šunka u ovitku, Šunka u ovitku pikant, Šunka za pizzu, Sendvič šunka

Parizer

Kranjske kobasice, Kranjske kobasice s kajenskim paprom, Obiteljska kobasica, Grill kobasice, Pepica, Zdenka, Grofica, Špinatka, Pikant kobasice, Vikend kobasice

HOT DOG Hrenovke, Hrenovke classic

Krvavica, Tlačenica,

Podravski špek, Dimljeni svinjski vrat BK, Dimljena rolana šunka, Dimljena rolana lopatica, Rolana lopatica s kožom, Dimljena lopatica s kostima,

Suhi prsni vršci, Suha svinjska nogica, Suha svinjska koljenica, Suha svinjska podlaktica, Suha svinjska rebra, Suhe svinjske kosti


 

Zamrznuto povrće

Pommes frites
Mahune žute
Grašak
Grašak mrkva
Povrće za francusku salatu
Kraljevski mix
Špinat
Brokula
Mahune zelene
Ljetni mix
Raskošni mix
Meksički mix

Čaj

Kamilica, Šipak, Lipa, Metvica, Zeleni, Indijski,  BIO Ciciban, Kopriva, Sljez, Planinski, Đumbir s limunom,

Velebitski čaj, Dinarski čaj, Majčina dušica, Otpornost, Harmonija, Aktivnost, San
Voćni s okusom jagode s vanilijom, Voćni s okusom šumskog voća, Voćni s okusom brusnice, Voćni s okusom borovnice, Voćni s okusom aronije i crnog ribiza, Voćni s okusom šljive, Voćni okus jabuka s cimetom, Voćni  okus naranča s cimetom i klinčićem, Voćni malina i kupina s vanilijom, Voćni  okus limun i limeta, Voćni Bakin
Kamilica-rinfuza, Crni čaj-rinfuza, Šipak-rinfuza, Voćni čaj-rinfuza, Brusnica-rinfuza

Jagoda-Malina rinfuza, Planinski rinfuza

Med Med cvjetni

Ostalo

Šećer u vrećici
Smeđi šećer u vrećici

Dolcela slastice  
Basic asortiman Soda bikarbona, Limunska kiselina, Kakao u prahu
Prašak za puding

Puding okus vanilija,

Puding okus čokolada,

Puding okus jagoda,

Puding okus malina,

Puding okus lješnjak,

Puding okus nougat premium,

Puding čokolada premium,

Puding bourbon vanilija,

Puding premium kokos,

Premium puding Toffee 43 g,

Premium puding vanilija &chia 42 g

Prašak za pjene i kreme

Šlag pjena –priprema s vodom 42 g

Šlag hit 42 g

Šlag krema okus vanilija 45 g

Šlag krema okus čokolada 60 g

Šlag pjena 36 g

 

Žito

 


Bomboni

Bomboni:

Šumi tvrdi bon herba original 48g

Šumi tvrdi bon herba naranča 48g

Šumi tvrdi bon švicarski mentol 100g

Šumi tvrdi bon visoki c 100g, 400g

Šumi tvrdi bon šum jabuka 100g, 400g

Šumi mix bon 400g

Šumi karamela fru fru 100g, 400g

Šumi karamela mega tatoo 74g

Šumi gumi bon herba eukaliptus 90g

Šumi gumi bon herba crni ribiz 90g

Šumi gumi bon herba naranča đumbir 90g

Šumi gumi bon herba original 90g

Šumi gumi bon fruit planet 90g

Šumi žele bon fruit jelly 400g, 

Šumi gumi bon herba č ribez am slamnik 9

Šumi trdi bon svileni lešnik 100g

Šumi trdi bon kava bombon 48g

 


Riže i kaše

 

Riža dugog zrna 800g

Riža parboiled dugog zrna 5kg

Riža parboiled dugog zrna 800g

Riža parboiled vakuum 1kg

Riža boil in bag 4x125g np

Riža sant andrea vakum 1kg

Riža sant andrea 500g

Riža sant andrea 500g tkk

Riža arborio vakuum 1kg np

Riža arborio vakuum 1000g tkk

Riža za domaća jela 1kg doz hrv

Riža okruglo zrno 10kg

Riža 800g kd tkk

Riža blazinica 800g

Riž bio vak 800g

Kaša prosena 250g 

Crispy kruhki

Žito Crispy kruhki klasik 150 g

Žito Crispy kruhki protein 150 g

Žito Crispy kruhki 5 žitarica 150g

Žito Crispy kruhki kvinoa 150 g

Spar Vital kruhki klasik 150g

Riblji proizvodi

Eva Tuna komadi u biljnom ulju 80 g;

Eva tuna komadi u biljnom ulju 160 g;

Eva Tuna komadi u vlastitom soku 160 g;

Eva Tuna komadi u maslinovom ulju 80 g;

Eva Tuna komadi u maslinovom ulju 160 g;

Eva tuna komadi u biljnom ulju s aromom dima 2x80g;

Eva tuna komadi u biljnom ulju s aromom limuna 2x80g;

Eva tuna komadi u umaku od rajčice s aromom origana 2x80g.

 

DOPEKA KRUH Be free brezglutenski

Žito kruh bg klasik pak 250g

Žito kruh bg s semeni pak 250g

Žito kruh bg klasik pp pak zam 250g

Žito kruh bg ajdov pp pak zam 250g

Žito kruh bg s semeni pp pak zam 250g

Žito pecivo bg s semeni pp pak zam 3x60g

Žito pecivo bg klasik pp pak zam 3x60g

 

LAGRIS

 

Riže

Lagris Riža bijela srednjezrnata 5 kg

Lagris Riža parboiled srednjezrnata 5 kg

Lagris Riža bijela dugo zrno  5 kg

Lagris Riža bijela dugo zrno parboiled 5 kg

Lagris Riža arborio 3kg

Lagris Riža bijela dugo zrno 1 kg

Lagris Riža oljuštena 1 kg

Lagris Riža bijela srednjezrnata kutija 1 kg

Lagris Riža bijela srednjezrnata 25 kg

Lagris Riža bijela srednjezrnata 1 kg

 

Ostalo

Hr grah šareni pinto 1 kg

Puding

Zadrhtite od uzbuđenja