Začini inspiracije

Monozačini

Bosiljak

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Zbog sadržaja eugenola, bosiljak se smatra začinom s izuzetno jakim antiupalnim svojstvima.   

Bosiljak

O začinu

Bosiljak (Ocimum basilicum) odavna je poznat začin u kulinarstvu iz porodice peperminta. Prirodno je rasprostranjen u tropskim i toplim predjelima Zemlje pa stoga nije ni čudo što je jedan od najprepoznatljivih začina mediteranske kuhinje, posebice talijanske.

Biljka je intentzivno zelene boje i s puno lišća te je prepoznatljivo slatkasto-oporog okusa i arome. Razlikujemo svježi i sušeni bosiljak, pa dok je svježi intenzivnijeg okusa i boje, vrlo brzo uvene te ga je teško skladištiti stoga ukoliko ga želite uvijek imati prisutnog u kuhinji, onaj sušeni je bolji izbor.  

Uporaba u kulinarstvu

Bosiljak je kao začin postao popularan s talijanskim jelom pesto – mješavinom parmezana, pinjola, bosiljka i maslinovog ulja pa je stoga i najprepoznatljivi i najčešće korišten u mediteranskim jelima.

Bosiljak je jedan od najprepoznatljivih začina mediteranske kuhinje.
Obzirom na svoju osjetljivu aromu i okus koji se uništavaju kuhanjem, bosiljak je gotovo uvijek u jela poželjno dodavati na samom kraju termičke obrade kako bi se zadržala izvorna aroma.

Kada se ne nalazi kao sastojak pesta, bosiljak se najčešće pari s rajčicom – bilo kao začin u šalši ili kao završni učinak na hladno-topla predjela s rajčicom i primjerice mozzarellom. Bosiljak se također vrlo često može koristiti za oplemenjivanje okusa juha i variva (pogotovo ljeti), ali i kao sastojak namaza i/ili marinada – potonje gotovo uvijek ide zajedno s maslinovim uljem i svježim češnjakom.

Vegeta Bosiljak usitnjeni      Podravka Pesto rosso    Podravka Pesto genovese

Svakako ne treba zaboraviti niti poznatu talijansku foccaciu – pogaču s maslinama, bosiljkom, češnjakom i rajčicama gdje je bosiljak taj koji daje prepoznatljivu aromu.

Vrste jela

Palamida s pestom
Kod pripreme pesta, obzirom da ono ne zahtijeva termičku obradu, bosiljak se dodaje zajedno sa svim ostalim sastojcima te dobro promiješa kako bi se sljubili svi okusi i arome.

Juha od rajčice s bosiljkom

Juha od rajčice s bosiljkom

Prilikom kuhanja juhe od rajčice, nakon što ona zakuha, sušeni bosiljak dodajte zajedno s ostalim začinima i sasvim kratko i lagano još ostavite kuhati kako bi se pustio okus bosiljka, a ipak ne uništio.

Sendvič s avokadom
Sušeni bosiljak dodajte u sirni namaz prilikom pripreme hladnih sendviča na način da se željena količina bosiljka na hladno izmiješa sa željenom količinom sirnog namaza.

Sendvič s avokadom

Mesne okruglice s paprikom u crvenom umaku
Slično kao i kod pripreme juhe od rajčice, i za šalšu za tjesteninu se sušeni bosiljak dodaje kada rajčica zakuha te kuha na laganoj vatri još kratko vrijeme.

Za više inspiracije pogledajte www.zacini-inspiracije.hr

Topli napici

Okus koji grije oko srca