Jogurt u svakom obroku
- Zanimljivost by coolinarika.com -Jogurt je niskoenergetska, nutritivno bogata hrana koja se može konzumirati kao osnovna namirnica ili dodatak hrani za lagane i ukusne obroke tijekom čitavog dana.

S nutritivnog stajališta, jogurt je izvrstan izvor proteina, kalcija, cinka, joda, kalija, fosfora, riboflavina, vitamina B5 i vitamina B12. Često se konzumira kao lagan i brz međuobrok, međutim zbog svog sastava i bogatstva hranjivih tvari, može u različitim kombinacijama biti sastavni dio svakog obroka.
Doručak
Jedan od najjednostavnijih, a nutritivno najbogatijih doručaka je voćna salata s jogurtom. Odabir sezonskog voća (vitamini, prehrambena vlakna, ugljikohidrati), narezanog na komade i posutog čašicom jogurta s pola šake mljevenih badema (masne kiseline), daje lagan, osvježavajuć i ukusan doručak koji će pružiti sve hranjive tvari potrebne organizmu za uspješan nastavak dana.
Jogurt je koristan i kao laka zamjena za visokomasne umake koji sadrže vrhnje ili majonezu.
Međuobrok
Granola s jogurtom i voćem

Izdvojite 10 minuta za pripremu slatkog doručka i započnite dan uz granolu s jogurtom i šumskim voćem.
Ručak
Jogurt se sve više koristi kao laka zamjena za visokomasne umake koji sadrže vrhnje ili majonezu. Jogurtu za umak možete dodati žličicu maslinovog ulja, ovisno o željenoj konzistenciji, kao i različite začine za poboljšanje intenziteta i okusa umaka. Takav umak ne mora se upotrebljavati samo za salatu, već kao marinada, primjerice za pileća prsa, umak za tortilje ili zamjena za tartar umak s ribom.
Mješavinom voća, jogurta i kockica leda u mikseru tijekom dana možemo uživati u osvježavajućem napitku.
Večera
Doogh

Perzijski jogurtni napitak osvježavajuće je perzijsko gazirano piće jogurta, mente i soda vode. Uživajte u ovom tradicionalnom iranskom napitku od jogurta kada vam je jako vruće ili uz večeru.
U prehrani bi trebalo odabirati niskomasne, obične jogurte, bez dodataka. Oni s dodacima uglavnom sadrže prekomjerne količine šećera i fruktoznog sirupa te time nesvjesno pospješujemo porast tjelesne mase. S druge strane, istraživanja konzumacije običnih jogurta pokazala su da pospješuju gubitak tjelesne mase zbog visokog sadržaja kalcija što je zasigurno dodatan razlog da jogurt uvedemo u svakodnevnu prehranu.