Ručak na odmoru

Okačite kuhaču o klin

5 koraka do idealne ljetne salate

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Salate osim povrća mogu sadržavati i brojne druge namirnice što ih u ljetnim mjesecima čini idealnim obrokom, jer su zasitne, lako se pripremaju i ostavljaju vremena za uživanje u ljetu.

5 koraka do idealne ljetne salate

Ljeto je razdoblje kada je izuzetno vruće, na godišnjem smo odmoru i na pripremu ručka ne želimo provesti previše vremena. Stoga zašto ne pripremiti za ručak idealnu ljetnu salatu? Izaberite prave sastojke i osigurajte unos svih hranjivih tvari, sitost, a istovremeno provedite svega 20-ak minuta na pripremu.
Ljetne salate, bogate sezonskim povrćem, proteinima i cjelovitim žitaricama savršen su ručak koji možete postići slijedeći ovih 5 jednostavnih koraka:salata lisnata.jpg

1. Baza za salatu

Odaberite bazu za salatu među zelenim lisnatim povrćem (zelena salata, kristalka, rukola, matovilac, svježi špinat ili blitva i sl.).

povrće.jpg

2. Sezonsko povrće

Igrajte se sa odabirom sezonskog povrća i kombinirajte boje za vizualni dojam. Da bi se zadržale sve hranjive tvari neka povrće bude sirovo ili kuhano na pari.

3. Proteini


Za postizanje cjelovitog obroka, salati dodajte namirnice bogate proteinima poput:tunjevina.jpg


kruh.jpg

4. Cjelovite žitarice


Igrajte se Iako baza salate i sezonsko povrće sadrže ugljikohidrate i prehrambena vlakna, dodatak kuhanih cjelovitih žitarica u salatu može dodatno povećati unos složenih ugljikohidrata i energije kako bi produljili osjećaj sitosti. Alternativa je pojesti krišku do dvije kruha od cjelovitih žitarica uz salatu.

5. Preljev i završni dodatak


Treba izbjegavati teške preljeve za salatu, a masnu komponentu salate kako bi upotpunili obrok treba tražiti u maslinovom ulju. Dodatak octa (jabučni, vinski, aceto balsamico) maslinovom ulju ili soka od limuna, čini lagan, a bogat preljev. Ovisno o namirnicama koje ste odabrali za salatu, možete u salatu dodati i jedan završni dodatak, ali treba pripaziti sa količinom budući da su bogati energijom i masnoćama:

  • maslinemaslinovo ulje.jpg
  • avokado
  • sušene brusnice
  • orahe
  • sjemenke sezama ili suncokreta


Slijedeći ovih 5 koraka pripreme dobit ćete zasitan, nisko-energetski ručak, a budući da ste na pripremu i pospremanje potrošili svega 20-ak minuta, te nakon ručka ne osjećate težinu i želju za odmorom, imate više vremena za uživanje u ljetu, godišnjem odmoru i svim radostima koje oni donose.

Tjestenina

Svestrana Talijanka