Dječji cupcake

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Coolkina mala škola kuhanja se nastavlja! Danas okrećemo novu, slatku stranicu. Bacamo se na posao i prema novom cool receptu spremamo Jabuke u šalici, neobično ukusnu slasticu iz porodice cupcakea, kolača koji se peku u šalici.

Pažnja, pažnja! Svi u mamine kuhinje! Coolkina mala škola kuhanja se nastavlja! Danas okrećemo novu, slatku stranicu. Bacamo se na posao i prema novom cool receptu koja je za tebe smještena na tabu Cool preporuke spremamo slasticu iz porodice cupcakesa. Svima na znanje, iza imena cupcake koje je sastavljeno od dvije engleski riječi, cup, što znači šalica i cake, kolač, kriju se prvenstveno dvije velike grupe kolača.

su i kolači koji se peku u posebnim šalicama ili u limovima sa šalicama.

Tako ovaj naziv nose kako kolači za koje se sastojci umjesto kuhinjskom vagom mjere šalicom, tako i kolači koji se peku u posebnim šalicama za pečenje. Prva vrsta kolača pojavila se u 19. stoljeću, a na tada revolucionarnu ideju da se sastojci umjesto u to vrijeme velikim, teškim i nespretnim metalnim kuhinjskim vagama s utezima počinju mjeriti na mnogo jednostavniji i brži način, običnom šalicom za čaj, došla je tada popularna autorica kuharica Eliza Leslie. (Inače, spomenute starinske kuhinjske vage možete vidjeti u muzejima, ali i u antikvarijatima, prodavaonicama u kojima se prodaju stari predmeti ili na sajmovima starina!)

No, cupcakesi su i kolači koji se peku u posebnim šalicama ili u limovima sa šalicama, odnosno udubinama za pečenje. U tu vrstu kolača spada i slastica imenom Jabuke u šalici koja je danas na programu naše male škole kuhanja. Kako je kolač Jabuke u šalici ne samo neodoljivo ukusan, već i jako zanimljiv, po imenu koje je dobio po jednako tako zanimljivom sastojku, kockicama jabuke, i po načinu pripreme, obavezno se uhvatite u koštac s njegovom pripremom. No, prije negoli krenete u novu kulinarsku, odnosno slastičarsku avanturu, dobro procijenite svoje sposobnosti te ako vaše kuharsko umijeće ne zaslužuje pet plus, u pripremi kolača se bez razmišljanja oslonite na pomoć nekog iskusnijeg, mame, bake, tete, sestre ili možda brata.

Put do kolača za koji ćete zasigurno pokupiti lovorike bez obzira za koga ih spremate, za svoje ukućane ili za svoje prijatelje, započnite vaganjem i mjerenjem potrebnih sastojka. (Ako, koje li sreće, starinsku vagu s početka priče imate u svojem domu, umjesto uz pomoć moderne mamine vage, sastojke izvažite na mnogo, mnogo zanimljivijoj bakinoj vagi!). Nakon vaganja, brašno pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, praškom za pecivo i cimetom. Zatim u dubljoj zdjeli s električnom miješalicom pjenasto izmiješajte jaja te dodajte omekšali maslac i miješajte dugo dok se smjesa dobro ne poveže. Potom ulijte mlijeko, pa neprestano miješajući dodajte brašno i nastavite miješati  dok ne dobijete glatko tijesto. Zatim operite i očistite jabuke pa ih suprotno vašem dosadašnjem iskustvu nemojte naribati, već ih narežite na kockice i umiješajte u tijesto. Posebne cupcake šalice, šalice za pečenje kolača dobro premažite maslacem i stavite u odgovarajuću  posudu ili dublji lim za pečenje te ih napunite pripremljenom smjesom.

Ako niste vješti ili dovoljno veliki, u pomoć pozovite nekog starijeg, koji će prema vašim uputama u lim za pečenje uliti kipuću vodu i sve zajedno staviti u prethodno zagrijanu pećnicu pa kasnije izvaditi pečeni kolač. Nakon što se kolač malo ohladi, s ponosom ga servirajte svima koji nestrpljivo očekuju vaših ruku, slatko, slatko djelo. Iako je kolač ukusan i bez dodatnih ukrasa, nikako nemojte propustiti šansu da osim za njegov okus dobijete i pohvale za njegov izgled. Zato kolač prije negoli ga stavite peći ukrasite nekim motivom, primjerice zvjezdicom, cvjetićem ili kućicom izrezanom od  kriške jabuke. Naravno, u ukrašavanju cupcakea dajte mašti na volju te ga ukrasite i različitim kupovnim ukrasima za ukrašavanje kolača, figuricama, perlicama i slično.

Ajvar

Razmazi svoje nepce